Verslag: Brewda 2014

foto 1Breda, de gezellige Brabantse stad staat niet bekend om zijn biercultuur, toch vind je er tegenwoordig steeds meer leuke biercafé’s en bierwinkels. Ook Brouwerij Frontaal komt uit Breda, de jonge brouwerij bestaat nog niet zo lang maar heeft zich in een rap tempo al flink op de kaart gezet. Om hier nog een schepje bovenop te doen organiseert de brouwerij dit jaar voor het ook zijn eigen bierfestival, namelijk Brewda!
Het festival vond plaats afgelopen zaterdag 5 september. In plaats van hartje centrum koos de organisatie ervoor om het festival op 1,5 km van het station te houden bij de Sound Dog studio en oefenruimtes. Het voordeel van deze locatie is, is dat je geen last hebt van langslopend (lees winkelend) publiek en dat je een clubje hebt met echte bierliefhebbers.

Sfeer

Bij aankomst in de sfeer gelijk voelbaar, dit wordt een leuk festival met echte liefhebbers! Het festival is gedeeltelijk binnen, waar de brouwers staan en buiten waar de tafels staan en kassa is gevestigd. Het is even verwarrend dat er via een smalle gang richting de oefenruimtes daar in het donker ook nog enkele brouwerijen te vinden zijn, ondanks de bewegwijzering niet geheel duidelijk. Een tip voor de volgende keer, skip de matige band die staat te spelen en plaats daar extra brouwerijen. Stuk gezelliger en overzichtelijker.

foto 4

Proeven

foto 3De podcast Podjebier hadden een Brewoff georganiseerd met vier aanwezige brouwerijen waar iedere podcast medewerker met een brouwerij een eigen vreemd en bijzonder bier heeft gebrouwen. Alle bieren kon je proeven en de scorekaart diende je achteraf in te leveren. Aan het eind van de dag werd de winnaar bekend gemaakt. Helaas viel de kwaliteit van deze bieren een beetje tegen. Een Smoked Session IPA van Rooie Dop, een Porter van Leidsch Bier, een Stout met inktvis inkt van Vandestreek en een imperial stout op Bourbon of Japanse Whiskey barrels van Het Uiltje. De Session IPA van Rooie Dop vond ik zelf het lekkerste, maar de winnaar was de Squit Squirt van Vandestreek! Leuk gedaan!

Een stevig begin van de middag dus, daarna volgende er enorm veel mooie bieren. Brouwerij De Molen had zijn Rook & Vuur bij. Een Smoked Imperial Stout met pepers, flinke smaaksensatie die lang bleef hangen. Hun Hel & Verdoemenis Cuvee vond ik daarentegen niet zo bijzonder, wat zurig door de wijnvaten en de Bourbon kwam er niet uit.

Brouwerij het Uiltje had veel nieuwe bieren bij die in no-time op waren. De Meneer de Uil Ilse of Arran Barrel Aged was misschien wel het mooiste bier van de dag. Een prachtige barrel aged die perfect in balans is. Hier ga ik zeker nog wat flessen van scoren. Ook Mind Your Step, een Imperial Stout van 14.5% is erg goed. Ik hou wel van zware bieren, dit is echt wel voor mij gebrouwen.

foto 2Microbrouwerij Rooie Dop had ook een aantal nieuwe bieren bij, waaronder De Passie, een prima American IPA. Maar de Back To Black, een koffie stout is wel de mooiste van hun nieuwe bieren.
Ook VandeStreek had wat nieuws bij, een sneak peak van de Hop Art #6 een Double IPA, deze is prachtig! Misschien wel de beste uit de serie (Hoewel ik de #5 nog niet geproefd heb natuurlijk). Ook de Imperial Red Ale Bourdeaux BA is erg lekker, gelukkig niet zuur maar prettig bitter en fruitig. Deze mag wel op flesjes worden afgevuld.

Conclusie

Daarna begint de avond toch wel te vallen helaas en is het festival op zijn eind. Er was teveel te proeven, Oedipus, Kaapse Brouwers, Ramses, Leidsch Bier, Kadjelam, allemaal mooie brouwerijen waar ik te weinig tijd voor heb gehad om er wat meer van te proeven.
Brewda was een enorm gezellig festival met een prima eerste editie. Sommige zaken zouden nog iets meer gefinetuned mogen worden maar dat is logisch bij een eerste editie. Ik zeg, tot volgend jaar!

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *