Recensie: Cuvee Delphine Vintage 2012

foto666

Je hebt van die bieren, van die bieren die richting perfectie gaan. Waar je de hele dag al naar uitkijkt om die avond te gaan drinken. Dat je het juiste glas ruim op tijd klaar zet, zorgt dat het flesje op de juiste temperatuur is zodra je hem wilt drinken. De Cuvee Delphine van de Struise Brouwers is er zo een. Althans dat vind ik. Over smaakt valt natuurlijk nooit te twisten.

Vorige maand werd de Vintage 2012 uitgebracht. Dit is de allernieuwste batch van de Cuvee Delphine. Dit bier komt maar een keer in ongeveer 2 jaar uit. De Cuvee Delphine ( vernoemd naar kunstenares Delphine Boël) is een echt bewaar bier. Zelf heb ik 3 jaargangen in mijn kast staan. De Vintage 2009, 2011 en nu dan de 2012.

Vintage 2012

1069995_10151740346261600_1388135512_nHet verschil tussen de Vintage 2012 en de vorige batches is dat het bier van 13% terug is gebracht naar 11%. De reden waarom dit is gedaan is mij onbekend, maar het alcoholverschil is niet merkbaar in smaak.
De Struise Brouwers nemen als basis voor dit bier de Black Albert Royal Stout. Overigens wordt de Black Albert door Struise vaker gebruikt als basisbier. De gehele Black Damnation serie is op de Black Albert gebaseerd.
Cuvee Delphine is geen Black Damnation, maar is wel barrel aged. De stout wordt ruim een jaar gelagerd op Four Roses Bourbon vaten.

Geur en Smaak

Bij het openmaken van het flesje komt de heerlijke geur van bourbon, donker fruit, caramel, en basterdsuiker je tegemoet. De Black Albert ruikt al heerlijk maar de Cuvee Delphine krijgt door zijn eikenhouten lagering nog meer dimensie mee in geur en smaak. De Bourbon zit perfect verweven in het bier. De zoete toetsen zijn sterk aanwezig zonder ooit ‘boozy’ over te komen. De zoetigheid zal na verloop van tijd als het bier ouder wordt wel wat afnemen en zachter worden. Hier de voorkeur aan smaak, zowel vers als op leeftijd is de Cuvee Delphine fijn om te drinken. Je zou er bijna alleen daarvoor al meerdere flessen van in huis halen.

Conclusie

Ik kan niet anders zeggen dat de Cuvee Delphine Vintage 2012 perfectie is. Brouwmeester Urbain Coutteau levert pure vakmanschap af. De balans in geur, smaak, textuur en mondgevoel kan haast niet beter. Een waar Meesterstuk!

 

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *