Recensie: 4-Granen Bok (Jopen)

Jopen 4-Granen Bok

Jopen maakt al sinds 1996 het bokbier 4-Granen Bok, op basis van – jawel – vier granen. Hoe brengen de Haarlemmers het ervan af?

Toegegeven: ik ben niet echt een fan van bokbier. De bieren zijn mij doorgaans te zoet, ik heb te vaak het idee opgepompte bruine suikerdrab te drinken. Toch geef ik ieder jaar enkele bieren de kans me te verrassen. Enkelen is dat gelukt, zoals bij de bokjes van La Trappe en Leute het geval was.

Dit jaar gaat de eer naar Jopen. Zij maken al vanaf 1996 een bokbier op basis van vier granen: gerst, rogge, tarwe en haver. Naar eigen zeggen is het de enige bok ter wereld op basis van deze vier grassoorten. Dat nemen we natuurlijk niet voor zoete koek, en wat blijkt? Een korte zoektocht leert dat er in ieder geval nog een andere is: de Spelt Bock 4 van de Deense brouwer Indslev Brygerri bevat ook vier granen. Maar goed, het bokbiergenre is er dan ook een met wel erg vage grenzen.

Etiket: simpel en stijlvol

Het etiket is lekker simpel, maar toch stijlvol. ‘Crafting divine beer’ kopt het nieuwe logo. Helemaal ongelijk wil ik ze daarin niet geven: Jopen heeft wat missers in het assortiment, maar maakt ook enkele uitzonderlijk goede bieren. Ongelovige Thomas, de Meesterstukken en Mooie Nel zijn bieren waar menig bierliefhebber van watertandt. Verder vermeldt het etiket natuurlijk het alcoholpercentage, in dit geval 6,5 procent. Niets buitengewoons voor een bokbier. Als extraatje krijgen we een tip: het bier smaakt goed bij paddestoelen en lamsvlees.

Afwijkend geur- en smaakpalet

Het bier heeft een vrij heftige, vooral droge neus. De eerste indruk is licht zurig, wat mineralig. En uiteraard granig. Gepofte kastanjes en natte, mineralige aarde gaan hand in hand. Een laag dieper zwemen van leem en ijzer.
De smaak volgt eenzelfde profiel. De aanzet is zurig. Gedroogde abrikoos en bittere granen domineren. Daarna komt weer dat aardse om de hoek komt kijken. Vervolgens vloeit de smaak iets zoetig uit, en is het vooral karamel en een kruidig bittertje dat blijft hangen. Het mondgevoel is gemiddeld dik, iets romig, met een normaal koolzuurniveau. De afdronk is zeker voor een bokbier ongekend lang, maar zelf vond ik de smaak ervan niet erg prettig.

Conclusie: voor de liefhebber

Voor de liefhebber biedt Jopen 4-Granen Bok bijzonder spectrum aan geuren en smaken. Het bier wijkt daarin behoorlijk af van wat de bekende macrobrouwerijen ieder jaar weer laten zien. Ik vind ze in ieder geval niet erg aangenaam, maar dat wil niet zeggen dat we hier met een slecht bier van doen hebben. De balans is in orde, maar het smaakpalet zal niet bij velen echt de handjes op elkaar krijgen. Houd je van hartige, minerale smaken, dan zit je goed. Mijn bokbierplicht is in ieder geval weer vervuld. Volgend jaar beter!

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *