Recensie: Dulle Teve 10

dulle_teve_round

Dulle Teve is een van de zes speciaalbieren van de ‘Dolle Brouwers’, een kleinschalige bierbrouwerij uit het Belgische Esen. Het dorpje kent nog geen 2000 inwoners en moet je zeker niet verwarren met het veel grotere, eveneens in België liggende Essen. Bierbrouwen is daar populair: er zijn maar liefst zes brouwerijtjes te vinden. De geschiedenis van de Dolle Brouwers is best vermakelijk en kun je lezen op hun website.

Dan het bier. Dulle Teve staat voor iets als ‘gek wijf’. Het verhaal gaat dat de brouwerij-eigenaar druk aan het proeven was, toen zijn vrouw ongeduldig opbelde. Hij noemde haar een ‘dulle teve’, wat hem inspiratie bracht voor de naam. ‘Nu het bier nog, de naam hebben we al’, zou hij nog tegen haar hebben gezegd. Het etiket maakt dat nog eens duidelijk: het opschrift ‘Mad Bitch’ verraadt de Engelstalige bierdrinkers de betekenis. Een ietwat neurotische tekening van de Brugse kunstenaar Peter Six van een doorgeslagen vrouw doet de rest. Bierliefhebbers worden gerustgesteld met de mededeling dat het brouwsel niet gepasteuriseerd en niet gefilterd is. Nooit verkeerd.

Geur en smaak

De geur is bijzonder. Je waant je in iets wat je een kruising tussen een appelboomgaard en een bloemenveld kunt noemen. Het alcoholpercentage van 10 procent laat zijn hier zijn gezicht zien, maar zonder al teveel overgave. Gelukkig maar.

De smaak kun je rustig een explosie noemen en is vrij dominant. Tropische en donkere vruchten, maar ook pruimen (erg bijzonder in een tripel!), citrus, groene appel: het vecht om een plaatsje op je tong. De smaak evolueert snel van fruitig naar de frisse appelsmaak. Daarna laat de nasmaak een wat zurige, gist-achtige indruk achter, die overgaat in een hoppige, droog-bittere finale. Dat is trouwens het eerste moment dat de hop van zich doet gelden, want bitter is het allemaal niet erg. De brouwerij heeft hier duidelijk goed werk geleverd; het bier is goed in balans.

In het gareel

Zoals eerder gezegd is het alcoholpercentage met 10 procent behoorlijk fors, zeker voor een tripel. De smaak evan blijft echter netjes inhet gareel – vooral in de afdronk laten de vergiste suikers zich gelden, maar nergens worden ze hinderlijk. Het alcohol zorgt hier voor smaakcontrast, zonder de boventoon te voeren. Eigenlijk zoals in een goede whisky.

Dulle Teve is gewoon een heerlijke tripel die niet alleen weinig fout doet, maar ook nog eens karakter en veel fruitige smaaklagen herbergt en zich vooral in je mond mooi ontwikkelt. Aanrader binnen het genre en een bier om echt eens rustig voor te gaan zitten.

Soort: Belgische Tripel
Brouwerij: Dolle Brouwers
Alcoholpercentage: 10%
Ingrediënten: water, mout, kandij, hop, gist

Volg  op Google Plus

Wat vind jij? Als jij dit bier ook gedronken hebt laat dan een waardering achter door op de ster van jouw cijfer te klikken. Of post een eigen recensie door middel van een reactie.

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *