Recensie: Duvel Tripel Hop 2015

Duvel Tripel Hop 2015
Duvel heeft het zichzelf allesbehalve gemakkelijk gemaakt. Ga er maar aan staan: ieder jaar met weer een andere derde hopsoort je klassieker weer een interessante twist meegeven. En ‘the stakes are high’, want heel bierminnend Benelux kijkt ieder jaar reikhalzend uit naar de nieuwe Tripel Hop. Niet alleen hardcore beer geeks, maar ook de meer casual ‘speciaalbierliefhebber’.

Equinox

Het smaakpalet van Duvel leent zich voor het experiment. De strakke mouten, het typische citrus-achtige Duvel-gist en de rijke hoeveelheid koolzuur vormen op papier een mooie basis voor dryhopping met fruitige, uitgesproken hopsoorten. De vorige edities waren in ieder geval vrijwel allemaal geslaagd tot redelijk geslaagd. Dit jaar is het de beurt aan de relatief onbekende Equinox-hop. Equinox is een vrij nieuwe aromahop die volgens de boekjes zorgt voor accenten van limoen, citroen, appel en zelfs groene peper.

Hoe dat uitpakt in deze nieuwe editie van Duvel Tripel Hop? De eerste indruk in de neus is direct die van een wat zepige limoen. Geen kakelverse ‘echte’ limoen, maar meer het wat kunstmatige variant die je vaak in een vaatwasmiddel en bijvoorbeeld 7-UP tegenkomt. Daarachter bespeur ik wat milde, aangename (acacia-)honing. Na een tijdje komt daar een flinke hoeveelheid munt en groene thee bij. De wat kunstmatige frisdranklimoen met de munt geeft samen een wat zepige neus die wel wat wegheeft van afwasmiddel.

Zeepboertjes

De smaak volgt eigenlijk hetzelfde pad. De aanzet is nog strak, lichtzoet en moutig. Daarna gaat het over in de tyische Duvel-gistsmaak, die hier enigszins overschaduwd wordt door de Equinox-hop. Al snel komt de zepige limoensmaak weer terug en eindigt het bier met een klein, fruitig zuurtje. Net als de normale variant bevat Tripel Hop 2015 ook weer flink wat koolzuur. De ‘zeepboertjes’ dragen helaas niet echt bij aan de beleving. De geadverteerde pompelmoes is nauwelijks waarneembaar, net als de groene peper.

Conclusie

Duvel Tripel Hop 2015 is helaas een minder geslaagd experiment, om niet te zeggen mislukt. Veel van de strakke smaken van de oorspronkelijke Duvel worden weggedrukt, waar een wat zepige limoen, groene thee en een hoogst misplaatste munt voor terugkomt. Smaken die behalve de neplimoen op zichzelf niet verkeerd hoeven zijn, maar  simpelweg niet passen bij de oorspronkelijke, mooie gist- en citrussmaken van het basisbier. Het is te hopen dat Duvel volgend jaar kiest voor een stevigere, fruitig-bittere hopsoort die hieraan wel recht doet. Dat doet deze variant namelijk helaas niet. Wat mij betreft is Equinox in deze uitvoering helemaal Equiniks.

Volg Raymond op Untappd:
Raymond op Untappd

 

6

Geur

5.0/10

Smaak

5.3/10

Mondgevoel

7.5/10

Finish

6.0/10

Pros

  • Alcohol goed verborgen

Cons

  • Zepige geur en smaak
  • Kunstmatige limoen
  • Groene thee en munt passen niet

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *