recensie: Enkel van Hertog Jan

Naast de Dubbel en Tripel van Hertog Jan, is het tijd om het rijtje verder aan te vullen met een enkel.

Waar de benaming Enkel, Dubbel en Tripel vandaan komen is niet eenduidig.

De een zegt dat het te maken heeft met de hoeveelheid gebruikte mout bij het brouwen.

Weer een ander zegt dat het te maken heeft met de spoeling om de restsuikers uit de mout te krijgen na het maishen.

En nog weer iemand anders wist te vertellen dat het te maken had met de kwaliteit van het bier, hoe meer X-en, hoe beter de kwaliteit was.

Het kan ook gebruikt worden om aan te geven uit welk vat het bier gehaald diende te worden voor de gasten, werkvolk uit het vat met 1 X, en wat belangrijker volk kreeg bier uit vat met de 2 X-en, etc…   De kruizen was dan bedoeld voor het personeel dat niet kon lezen.

Allemaal leuke info waar je waarschijnlijk nou net niet op zat te wachtten, dit ook omdat je nog steeds geen duidelijk antwoord hebt op de vraag waar die benaming nou vandaan komen.

 

 

Technische gegevens:

  • 4.5 v/v % Alc.
  • ingrediënten: gerstemout, suiker en hop
  • gedryhopt met Mistral en Ella

 

Uiterlijk en geur:

Donker blond van kleur, medium schuim dat inzakt tot een blijvend laagje

geur: mooi hop aroma, licht gras-citrus

 

Smaak:

Licht fruitig met een licht zoetje.

lekkere nasmaak die redelijk lang blijft hangen.

 

Eindoordeel:

Mooi bier, smaakvol alternatief voor pils

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *