Recensie: Hop met de Gijt

Etiket van Hop met de GijtWe hoeven je het waarschijnlijk niet te vertellen: IPA’s zijn helemaal hip and happening. Het extra gehopte goedje is momenteel in trek bij bierliefhebbers wereldwijd, zeker in de VS is momenteel een IPA-rage uitgebroken. Maar ook ons eigen landje heeft een aantal van deze tongtwisters op de kaart staan. Een daarvan is het bier met de veelzeggende naam ‘Hop met de Gijt‘, het eerste brouwsel van de brouwerij en sinds 2011 op de markt.

Jep, Gijt, en geen geit. Daarin is de brouwer consequent, want buiten op de gevel in het Limburgse Weert hangt de naam ‘De Natte Gijt’. Dat komt uit het Weertse dialect, waar op seks beluste jonge dames ‘gijten’ worden genoemd (de rest van Nederland gebruikt daar de minstens zo oneerbiedige term ‘slet’ voor). Weet je meteen waar de naam van de brouwerij op slaat. De brave geitjes op de etiketten zijn in die zin een mooi masker.

Amarillo-hop

Een van de kenmerken van deze IPA is het gebruik van Amarillo-hop, dat het voor de stijl zo kenmerkende citrusaroma – voornamelijk sinaasappel – aan het bier meegeeft, naast de vrij bittere smaak. Volgens de brouwer was deze hopsoort een tijdje uitverkocht, waardoor het even een speciale variant van Hop met de Gijt heeft uitgebracht, waarin de Amarillo-hop was vervangen door het eveneens Amerikaanse Tomahawk.

Inmiddels is de teelt weer op orde en Amarillo-hop geen zeldzaamheid meer, dus kan dit biertje volop gebrouwen worden.

Eenmaal uitgeschonken is het biertje in een beste staat. De kleur is mooi oranjeblond en iets troebel. Dat laatste duidt op een ongefilterd bier en dat kan ik alleen maar toejuichen, met filtratie worden namelijk niet alleen optische onzuiverheden, maar ook smaak weggefilterd. (Wat nou heerlijk helder H….?) De schuimkraag is mooi spierwit en blijft aardig staan.

Aroma en smaak

Wie een ontplofte fruitbom verwacht in de neus, komt hier toch wat bedrogen uit. Zeker, het kenmerkende tropische citrus is onmiskenbaar aanwezig, maar is wat meer ’toned-down’ dan bij bijvoorbeeld een Punk IPA. De geur neigt naar sinaasappel, iets perzik, maar het is allemaal wat tam.

Eigenlijk volgt de smaak hetzelfde pad. Jawel, de typische naar grapefruit neigende IPA-bitters zijn te herkkenen, het tropische citrus is aanwezig, maar het komt allemaal niet in de hoeveelheden als bij sommige concurrerende (Amerikaanse) IPA’s. De body is wat dunnig, iets dat je misschien niet direct zou verwachten gezien de oranje kleur.

Conclusie

Al met al is Hop met de Gijt een redelijk makkelijk doordrinkbare IPA die vooral de bekende hokjes aankruist. Het heeft prettige fruitsmaken en een bittere afdronk. De smaken zijn niet zo extreem als bij voornamelijk Amerikaanse varianten op het genre. Wil je de full experience, neem dan wat anders. Heb je eens geen zin in een overrijpe ananas in je neus en een emmer sinaasappels op je tong, maar wil je wel een fruitige, bittere doordrinker, dan is dit Gijtje best een sexy dier.

Dit bier zat in een pakket van bierlab.nl.

Naam: Hop met de Gijt
Genre: India Pale Ale
Brouwerij: De Natte Gijt
Alcoholpercentage: 6,5%
IBU: 60

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *