Recensie: Hopla (Brouwerij de 7de Hemel)

hopla

Hoi, ik ben Raymond. Volg me op Untappd
Volg me op Untappd Volg me op Untappd Volg me op Untappd

Hopla! De betekenis van een van Nederlands’ meest overbodige woorden – tot zover je van betekenis mag spreken – ligt
ergens tussen ‘kijk eens’, ‘bam’ en ‘dat ging best gemakkelijk’. Maar sinds 2011 is het ook de naam van een speciaalbier van de Brouwerij de 7de Hemel. Deze brouwerij uit het Limburgse Sevenum heeft zich volgens de website toegelegd op het produceren van streekbieren.

Toch moet je dat in dit geval niet al te letterlijk nemen, Hopla is vooral een bier in het Amerikaanse IPA-straatje, en bevat ook de nodige Amerikaanse hopsoorten. Ook is op het bier dry hopping toegepast. Het bier is drie jaar geleden bedacht, eigenlijk vlak voordat de IPA-stijl echt enorm doorbrak bij bierliefhebbers in ons land. Inmiddels is het dus niet meer de enige in zijn stijl binnen de Nederlandse landsgrenzen, maar wat mij betreft wel een van de betere. Dat vond ook de jury van de World Beer Awards 2013, dit bier kreeg de gouden plak in de categorie ‘European Imperial IPA’.

Het uiterlijk heeft weinig verrassingen in petto, zowel van het etiket als dat van het bier zelf. Het is een echte Amerikaanse IPA, met die typische ambergloed. Een mooie witte en stabiele schuimkraag topt het bier mooi af. Voor wat betreft het etiket zijn het vooral de hopbellen die domineren. Dat, samen met de naam van de bier, doet al vermoeden wat je kunt verwachten natuurlijk.

Fris citrusfruit

De neus is fris. Tonen van versgemaaid gras trekken direct aan je voorbij. Daaronder een dikke laag fris citrusfruit, met name citroen. Ook is de geur iets bloemig. De smaak is droog, flink bitter. Eerst proef je vooral vers, fris fruit. Met name appel en abrikoos, de typische ananas die je vaak in IPA’s aantreft ontbreekt hier zowel in de geur als de smaak. Na het fruit vloeit het bier direct bitter uit, met name een fris harsbittertje overheerst. Het wordt nergens te bitter en de fruitige en bittere smaken houden elkaar mooi in balans. De finish is wat kort en hoppig, veel interessants gebeurt er na een paar seconde niet meer. Aan de ene kant is dat wat jammer, aan de andere kant houdt dat het bier fris en smaakt het letterlijk naar meer.

Geef het wat tijd

Het mondgevoel is lekker dik voor een IPA, al mag het wat mij betreft net iets minder koolzuur mogen bevatten. Het is mede daardoor en door het alcoholpercentage van 7,5 procent niet een echte doordrinker voor in de zomer, het neigt meer naar een zwaardere imperial IPA. Tip: laat het bier even staan, dan komen de fruitsmaken wat beter naar voren in zowel de geur als de smaak.

Conclusie

Hopla is een prima, frisse Nederlandse versie van een Amerikaanse IPA. Het vindt het genre niet opnieuw uit en voegt weinig toe aan wat je daarvan kent, maar wat het doet, doet het goed. Het is natuurlijk niet de enige in zijn soort, maar de uitvoering is heel degelijk. Iets meer smaak finish zou het bier geen kwaad doen.

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *