Apeldoornse verzetsvrouw krijgt als eerbetoon speciaalbiertje van lokale brouwer (video)

Verzetsheld krijgt biertje

Oorlogshelden uit de Tweede Wereldoorlog: we horen ze te eren en te respecteren. In Apeldoorn weten ze wel hoe je dat op gepaste wijze doet. Daar kreeg een inmiddels stokoude verzetsdame een speciaalbiertje uitgereikt door de lokale brouwer Ton Fisser.

Mevrouw De Vries bracht in de Tweede Wereldoorlog illegale kranten rond. Ze deed dat met een jongen die op 20-jarige jongen die vanwege zijn daden werd gefusilleerd. Fisser vond dat vaak alleen mannelijke lokale verzetshelden aandacht kregen en vond het tijd om ook de dames eens in het zonnetje te zetten.

Duitse Weizen met een twist

Pijnlijk puntje: het oorspronkelijke recept was een Duitse Weizen, niet zo gepast natuurlijk. Speciaal voor de gelegenheid zijn wat sinaasappelschillen en kruiden toegevoegd, voor een meer Belgische-stijl witbiertje. De sinaasappelschillen verwijzen bovendien naar de jaarlijkse viering van de bevrijding in Apeldoorn.

Het bier is de ‘Koerierster’ en is gebrouwen door het Apeldoorns Bierbrouwers Gilde AWA’85 en het plaatselijke oorlogsmuseum Collectie 40-45 Beekbergen. Van het bier verschijnen jaarlijks zo’n 500 flesjes.

Omroep Gelderland maakte er een mooi verslag van, dat kun je hieronder bekijken.

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *