Recensie: IPA – Brouwerij ’t IJ

IPA 't IJBij Amsterdam en bier denk je misschien direct aan Heineken en het zustermerk Amstel, maar de hoofdstad heeft meer in zijn mars dan deze op grote schaal gebrouwen pilseners. De veel kleinschaligere Amsterdamse Brouwerij ’t IJ heeft zich enkel toegelegd op speciaalbieren en produceert een aantal fraaie exemplaren. Een daarvan is de India Pale Ale, het biertje dat valt onder de – what’s in a name – India Pale Ale-categorie. De IPA als biertype lijkt bewust of onbewust aan een charmeoffensief bezig, steeds vaker duikt deze bittere stijl op in speciaalbierwinkels, maar ook de meer reguliere horeca. En toeval of niet, recentelijk was het de IPA ‘Triest IPA’ die op het Brugse Bierfestival de Bier Award in de wacht sleepte, het geroemde Westvleteren achter zich latend. Voor ’t IJ is de IPA niet meer gloednieuw, maar wel de nieuwste aanwinst binnen hun standaardbieren.

Uiterlijk

Het flesje is in ieder geval bijzonder. De brouwerij verkiest een doorzichtige, plastic etiket boven een standaard papieren etiket, en die is op zijn zachtst gezegd opvallend. Een wulpse dame vol tatoeages toont haar borsten, waarbij de tepels bedekt zijn door twee sterren. Op haar ribbenkast staat ‘IPA’, terwijl we op haar rechterbeen lezen dat het hier bier van hoge gisting betreft. Tof gedaan en verfrissend in een bierlandschap vol kazige etiketten vol abdijen, idylilsche vergezichten en gersttakjes. Het etiket leert ons ook nog dat de alcoholpercentage 7 procent bedraagt – niet ongewoon voor een bier uit deze categorie. Ook is het bier ongepasteuriseerd en ongefilterd, dat zie je minder vaak.

Geur en smaak

Dat eerste proef je alleen, dat laatste zie je vooral heel duidelijk. Het bier is namelijk behoorlijk troebel en heeft een mooie gouden amberkleur, bijna tegen het oranje aan. Het schuim is wit, fijn en rijkelijk aanwezig en blijft mooi staan. Volgens de website drink je de IPA het beste op een temperatuur van zo’n 8 a 10 graden. Daar kan ik me alleen maar bij aansluiten. De geur is bloemig, fruitig, waarbij vooral citrus en dan met name grapefruit overheerst. De smaak is vol en rond, zeker voor een IPA en heeft een vermakelijk verloop. Het biertje komt fruitig binnen, in het begin proef je vooral tonen van citrus, banaan en een klein beetje groene appel. Daarna loopt de smaak al snel bitter uit en blijft die bitterheid lang nazingen op je tong. Wat fruit betreft is het dan nog niet afgelopen: daar is het weer de grapefruitachtige bitterheid die overheerst. Een behoorlijk fruitige IPA dus, een twist die ik zeker kan waarderen. De bitterheid komt voornamelijk door het dry-hoppen. Nadat de wort gekookt is, wordt extra hop toegevoegd die vooral in het aroma terugkomt.

Biologisch

Je hebt grote kans dat je het biertje treft in biologische supermarkten (zelf heb ik ‘em aangeschaft in de Marqt in Den Haag). De IPA heeft namelijk een eco-keurmerk, te danken aan de biologische grondstoffen en productie.

Volg op Google Plus

Wat vind jij? Als jij dit bier ook gedronken hebt laat dan een waardering achter door op de ster van jouw cijfer te klikken. Of post een eigen recensie door middel van een reactie.

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *