Recensie: La Trappe Jubilaris

fotoLa Trappe, de tot nu toe nog enige Nederlandse trappistenbrouwerij uit Berkel Enschot nabij Tilburg is de enige Trappistenbrouwer die een zeer ruim aanbod heeft in zijn bieren. Waar de andere trappistenbrouwers vaak kiezen voor de standaard Dubbel of Tripel of een Blond, kiest La Trappe naast deze bieren ook voor een Witte Trappist, de Quadrupel, de Isi D ‘or, de Puur (een Ecologisch bier) en natuurlijk de Oak Aged versies van de Quadrupel.
Aangezien La Trappe goed weet om te gaan met marketing komt La Trappe met de Jubilaris, een gelegenheidsbier gebrouwen ter gelegenheid van het 25 jarig jubileum van Dom Bernardus. Overigens was Isi D’or ook destijds een gelegenheidsbier ter ere van broeder Isidorus Laaber. Door de enorme vraag destijds zijn ze deze altijd blijven brouwen.

 

Aroma’s en smaak

Jubilaris is een donkerrood bier met een alcohol percentage van maar 6%. Wat meteen opvalt aan het bier is dat caramelachtige geur die het bier heeft. Ook de alcohol is goed te ruiken, opmerkelijk gezien het relatief lage alcoholpercentage. La Trappe gebruikt altijd zijn eigen gist voor zijn bieren, hierdoor krijgt de Jubilaris een bekende smaak die je herkent in vrijwel alle La Trappe bieren. De smaak is opvallend zoetig en  licht bitter. Wat mij betreft had De Jubilaris wel wat voller gemogen. Het bier is namelijk wat waterig en vlak van smaak. De afdronk is vrij kort. Ook is de schuimkraag binnen no-time verdwenen. Iets wat de Quadrupel van La Trappe ook last van heeft, jammer.
Het bier bevat verder tonen van banaan, caramel, druif en afentoe proef je ook wat kruiden terug in het bier. Dit geeft duidelijk aan hoe zacht het bier smaakt.

Conclusie

De Jubilaris is alleen verkrijgbaar in een 0,75cl fles, het etiket is strak maar straalt ook echt La Trappe uit. Toch lijkt het bier meer een marketingstunt dan een echt topbier waar veel tijd en moeite in is gaan zitten. De Jubilaris is net wat te saai en simpel gebrouwen en toont weinig lef. Ik had liever gehad dat La Trappe voor een 2e Isi D’or was gegaan. Ondanks dat zullen de flessen Jubilaris als zoete broodjes over de toonbank gaan.

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *