Recensie: Smisje Calva Reserva

download

Afgelopen zondag was er in het Belgische Essen het O.B.E.R. Kerstbierfestival.  Een gezellig sfeervol maar ook erg druk bezocht bierfestival met allerlei kerst en winterbieren.

Vrijwel alle Belgische brouwers waren vertegenwoordigd met hun bieren, ook enkele Nederlandse en Deense kerstbieren waren aanwezig.
Tussen al het lekkers was er een bier die bij buitengewoon verraste, de Calva Reserva van Microbrouwerij ’t Smisje.

’t Smiske Winterbier is de basis voor de Calva Reserva, dit bier bevat een alcoholpercentage van 11%.Microbrouwerij ’t Smisje is een van de kleinste brouwerijen van België. In 1995 richtte brouwer Johan Brandt zijn brouwerij op in de buurt van Brugge. Met een brouwcapaciteit van 320 liter per brouwsel was het erg klein. In 2009 verhuisde hij naar Mater (Oudengaarde) en werd die naam van de brouwerij van De Regenboog veranderd naar ’t Smisje.

Voor de Amerikaanse markt wordt ’t Smiske winterbier daarna nog 6 maanden gerijpt op Calvados eikenhouten vaten. Het bier is dus niet verkrijgbaar in Nederland en België en was exclusief verkrijgbaar op het Kerstbierfestival in Essen.

Smaak en Aroma

Wat opvalt aan de Calva Reserva is hoe zacht het bier is. De smaak van fruit (appel), rozijn, toffee en karamel voeren de boventoon. Er zit een klein beetje koriander in dat je ver op de achtergrond een beetje proeft waardoor het bier toch net een beetje een pittig karakter geeft. De houtsmaak is ook goed aanwezig in het bier, dit is erg prettig. Het bier is moeilijk te plaatsen en te beschrijven, eigenlijk zou je hem gewoon zelf moeten proeven. Het is een echte ‘sipper’ en dus alles behalve een door drinker. Iedere slok is puur genieten!

De balans in dit bier is perfect, zacht (ondanks het hoge alcoholpercentage) en door de mooie rijping op de calvados vaten maakt dit een topper!
Als alternatief raad ik je ’t Smiske Winterbier aan, het basisbier voor de Calva Reserva, absoluut het drinken waard!

 

Brouwerij: Microbrouwerij ’t Smiske
Soort: Belgian Strong Dark Ale / Winterbier
Alcoholpercentage: 11%
Ingrediënten: Water, mout, kandijsuiker, hop, koriander, gist

 

 

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *