Recensie: Straffe Hendrik Heritage 2012 Oak Aged

straffe-hendrik-heritage-2012-075Straffe Hendrik is al jaren een van mijn favoriete bieren, het begon eigenlijk wat betreft tripels voor mij met de Straffe Hendrik 9. Een zwaar maar erg mooie tripel die geweldig in balans is. Weinig tripels die hier in de buurt komen (althans dat vind ik).
Toen ik de Straffe Hendrik Quadrupel ( ook wel de 11 genoemd) een paar jaar geleden ontdekte werd voor mij duidelijk dat Brouwerij De Halve Maan uit Brugge in mijn top 5 van beste Belgische brouwerijen staat. Naast de Straffe Hendrik brouwen zij ook nog De Brugse Zot Blonde en Dubbel. De brouwerij is gevestigd in het centrum van Brugge en is absoluut het brengen van een bezoekje waard.

Verkrijgbaarheid

Een keer per jaar brengt Brouwerij De Halve Maan de Straffe Hendrik Heritage uit. Dit is de Quadrupel zoals we hem kennen, maar dan ruim een jaar gerijpt op Eikenhouten vaten. Opmerkelijk trouwens, want eerder waren er berichten dat dit bier al uitverkocht was voordat hij officieel werd uitgebracht. Toch vonden we een aantal flessen voor een acceptabele prijs in een van de vele bierschuren op de grens van België en Nederland. Overigens wordt de Heritage op diverse webshops aangeboden voor absurde prijzen tussen de  € 20,- en € 25,-. Let goed op dat je dus niet teveel betaalt.

Smaak en Aroma

foto

Na het inschenken van het bier in het glas is direct de geur van eikenhout erg aanwezig. Daarnaast ruik je karamel, vanille en droog fruit. Deze geuren komen ook mooi terug in de aroma’s en smaak in het bier. Hij blijft mooi lang hangen in de mond en heeft dus een lange afdronk. Wel is de alcohol behoorlijk aanwezig. Dat is logisch natuurlijk met een percentage van 11%, maar deze had iets meer op de achtergrond mogen zijn. De eik-smaak is mooi aanwezig in het bier en je proeft goed dat het bier al een jaar heeft liggen rijpen. Toch mis ik de diepgang van de eikenhouten vaten die ze hadden kunnen bereiken door het bier op rode wijn, cognac of portvaten te laten rijpen. Vergelijkbaar met bijvoorbeeld de La Trappe Quadrupel Oak Aged vind ik de La Trappe versie toch meer diepgang hebben door juist die smaak terug te vinden in het bier. Hopelijk kiest Straffe Hendrik bij de volgende editie voor dit soort vaten.

De Straffe Hendrik Heritage 2012 Oak Aged is een mooie zware quadrupel die heerlijk gerijpt is op vaten en daardoor het wat mooier in balans is dan de gewone quadrupel. De fles is genummerd en zit prachtig verpakt in een hout kistje. Maar betaal niet teveel voor een fles: dat vind ik het niet waard. Kies dan voor een gewone versie, deze is absoluut bijna net zo lekker!

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *