Recensie: Texels Donkerd

Donkerd recensie
Texels timmert hard aan de weg. Het team vertegenwoordigers verkoopt de bieren door heel het land als een malle en het bier is inmiddels in menig supermarkt te vinden.

Texels DonkerdDe vorig jaar geïntroduceerde Texels Donkerd is samen met de Stormbock het meest uitgesproken bier van de brouwerij. Naar eigen zeggen is het een IPA, maar dan met donkere mouten. Aan de term ‘Black IPA’ waagt Texels zich niet, en na inschenken blijkt direct waarom. Donkerd bevat 6% alcohol, de brouwer geeft over de gebruikte hop- en moutsoorten helaas niets prijs op het etiket of de website. Jammer, want nu is het gissen naar de samenstelling.

Geur- en smaaknotities

Uiterlijk: Cola-bruin, met flinke witte schuimkraag die lang blijft staan.
Geur: Dun, Moutig, hint van zeep. In de verte een hint van fruit
Smaak: Donkere mout, caramel, nootmuskaat, citrus (citroen), aardse-muffe hopsmaak, gebrand bittere finish die ook weer snel verdwijnt. Na een tijdje: wat beter in balans. De caramel-zoetigheid geeft wat meer tegenwicht aan de aardse smaken.

Conclusie

Texels Donkerd is inderdaad verre van een Black IPA, daarvoor mist het de fruitige hopkick die het genre zo kenmerkt. Wat overblijft is een bier met veel moutkenmerken, maar ook wat onaangename bijgeuren en smaken. Met name de zepige geur en de wat muffige hopsmaak in combinatie met de aardse en nootmuskaat-achtige tonen halen het bier naar beneden.

Dat verdwijnt deels na ongeveer een kwartier, maar echt indrukwekkend wordt Donkerd nergens. Daarvoor mist het geur, heeft het teveel zeep in de neus en teveel nootmuskaat en muffigheid in de smaak. Het door de brouwer genoemde ananas en mango is helaas nauwelijks tot niet waarneembaar. Jammer, want precies die frisse, verse fruitsmaken had dit bier goed kunnen gebruiken. Niet dat we een Black IPA verwachten, daarvan zijn er al genoeg. Maar wat meer fruitigheid had het evenwicht absoluut goed gedaan.

Texels Donkerd

6.5

Geur

5.5/10

Smaak

7.3/10

Mondgevoel

7.0/10

Finish

6.0/10

Pros

  • Volle moutsmaken
  • Stabiele schuimkraag
  • Betaalbaar

Cons

  • Zeep in de neus
  • Weinig tegenwicht voor de moutige en aardse smaken
  • Geen beloofde ananas en mango
  • Muffig hopkarakter

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *