Recensie: WTF is een tripal (St. Juttemis)

WTF is een tripalJe ziet het genre de laatste tijd steeds vaker opduiken: de ’Belgian IPA’. Deze bieren hangen ergens tussen een Belgische tripel en een vaak Amerikaanse IPA-achtige in. Ze combineren moutige tonen en gistnuances van de Belgen en de fruitige new-world hopkick van de Amerikanen.

Beste van beide werelden?

Deze vorm van ‘cross brewing’ valt echter niet altijd in de smaak van de doorgewinterde bierliefhebber. Voor IPA-liefhebbers is het resultaat vaak te moutig, tripel-lovers hebben doorgaans weinig met de dryhopinjectie. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Denk aan Troubadour Magma, een Belgische IPA/tripel die deze genres bijna perfect weet te combineren en dan ook veel handjes op elkaar krijgt.

De relatief onbekende Tilburgse brouwer St. Juttemis doet ook een dappere duit in het crossover-zakje en introduceerde enige tijd terug ‘WTF is een tripal’. Ontloopt deze brouwer de val waar vele andere intrappen?

St. Juttemis levert met WTF (is een tripal) een stevig bier van 8,5% alcohol. Belangrijke smaakmaker is de citra-hop, die volgens de brouwe voor intense citrussmaken moet zorgen.

Hipper publiek

De brouwer lijkt met deze jongen de wat hippere bierliefhebbers te willen aanspreken dan eerder wat behoudende bieren als Baldadig, Frivool en de ingetogen ipa ADHD. Bijvoorbeeld met de wat ‘brutale’ naam opvallende naam: WTF en het onderschrift ‘is een tripal’. Wel, een tripal is natuurlijk een letterlijke samentrekking tussen een tripel en een ipa. Naast de opvallende titel heeft St. Juttemis namelijk nog wat grappen en grollen, zoals een rode ovaal, met daarin de tekst: met rode ovaal, dus goed. Of het allemaal echt grappig is laat ik in het midden, maar de brouwer doet klaarblijkelijk zijn best.

Citra-hop

Dan het bier zelf. WTF is een oranje-amberkleurige IPA die wat uiterlijkheden betreft weinig verrassingen biedt. Het bier is licht troebel en de schuimkraam off-white. De geur is direct fruitig, een mix van tropische soorten en citrusfruit. Banaan, papaya, mandarijn en sinaasappel. Een redelijk complexe en fijne neus, al is er naast het fruit weinig anders te bespeuren. De citra-hop doet hier prima werk.

De smaak is het meest opzienbarend. Eerst begint het bier iets timide, met wat voorzichtig fruit drijvend op een flink aanwezige tripel-zoetheid. De alcohol blijft mooi verborgen. Die zoetheid wordt na verloop fruitiger en iets bitter, en gaan smaken van citrus en sinaasappel de boventoon voeren. Niet erg complex, maar een mooi smaakverloop met lekker veel citrusfruit.

Soms wrang-bitter: inconsistent of… ?

Nu het vreemde. Bij enkele testflesjes hakt er vrij snel een soort wrange bitterheid in die nog het meest doet denken aan die van verse, ongezoete sinaasappelschillen. Naast wrang zelfs ook iets zurig. Dit proefde ik niet die ik niet eerder in een ipa. De subtiliteit waarmee dit gebeurde verschilde per flesje. Sommige keren beviel het best goed, maar in sommige flesjes was het overdone en draaide de wrange smaken het fruitige ietwat de nek om. Die bittere schillen domineerden in die gevallen ook de vrij lange afdronk. Het mondgevoel is in alle gevallen dik in orde, lekker romig met precies genoeg koolzuur.

Conclusie

In een goede vorm is WTF (is een tripal) een prima, best originele en fruitige tripel/ipa voor liefhebbers van citra-hop. Maar soms overheerst de wrange, iets zurige schillensmaak. Er zaten daadwerkelijk verschillen in de testflesjes. St. Juttemis moet werken aan een betere consistentie. Batches strenger beoordelen en de 3 Horne, de brouwerij waar St. Juttemis zijn bieren brouwt, hierop aanspreken. En anders een brouwer zoeken die wel zijn zaken altijd op orde heeft.

Volg Raymond op Untappd:
Raymond op Untappd

WTF is een tripal

7.4

Geur

7.9/10

Smaak

7.5/10

Mondgevoel

8.0/10

Finish

6.0/10

Pros

  • Fijne neus met veel fruit
  • Lekker veel Citra-hop
  • Alcohol goed verborgen
  • Romig

Cons

  • Zurig-wrang in sommige gevallen?

Comments

comments

One thought on “Recensie: WTF is een tripal (St. Juttemis)”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *