Culinair: Het Bierarrangement bij Grand Restaurant Karel V

“Of ik graag eens het bierarrangement zou willen komen proeven?” was de vraag die vanuit Hotel Karel V kwam na de recensie van het Karel V bier die ik had geschreven. Het bier zou op de fles niet helemaal juist smaken ten opzichte van het bier dat vanaf de tap wordt geschonken in het restaurant. Een combinatie met het 5 gangen bierarrangement zou de smaak nog beter tot zijn recht komen.

vito7

Een 5 sterren hotel die in het restaurant een bierarrangement voorschotelt? Dat is een unieke kans die ik niet aan me voorbij liet gaan.

Chef Cuisine Vito Reekers ontving ons bij de receptie van het hotel en gaf ons bij aankomst gelijk een grand tour, via de keuken en het restaurant kwamen in het café gedeelte terecht. Het Karel V hotel was vroeger een oud klooster. Deze setting is duidelijk terug te vinden in de aankleding van het hotel, ook het café oogt bijzonder, deze ligt in de kelders van het klooster.

“Met speciaalbier kun je veel meer smaken bereiken”

We beginnen met een Witte Vrouwen van Brouwerij de Leckere een tarwebier. Ik vraag aan Vito hoe hij er bij komt om een bierarrangement te bedenken in een restaurant dat gezien de luxe setting vooral wijnliefhebbers lijkt te trekken. “Ik hou wel van een goed bier, met speciaalbier kun je veel meer bereiken met smaak dan met wijn het geval is. Ik heb een tijd terug ooit eens een thuisbrouw setje gekocht en ben aan het experimenteren gegaan. Van het een komt het ander. Toen ik met Jasper (restaurant manager) op het idee kwam om een heus huis bier te brouwen was het zo geschiedt. Bij vito1Brouwerij Maximus konden we terecht om het Karel V bier te brouwen”.

Hoe komt zo’n bierarrangement tot stand? “Dat gaat eigenlijk stapje voor stapje, we hebben gekozen voor bieren uit de Utrechtse omgeving van verschillende stijlen. Dat zul je straks wel merken. Bij deze bieren passen we de gerechten aan. Ook komt het voor dat we een gerecht bedenken en daar een bijpassend bier bij schenken”. Het bier dat wij hebben gerecenseerd werd met onderdruk afgevuld op fles. “Maximus heeft geen bottelarij en kan normaal alleen op fust afvullen. Daardoor is het bier op fles anders van smaak”, vertelt Vito.

vito2

Vijf gangen bierarrangement

We laten het café voor wat het is en gaan naar het restaurant, we krijgen een mooie tafel aangewezen en Vito serveert ons zelf de eerste gang met daarbij het Karel V bier. Octopus met knolselder en kafir limoen. Het levert gelijk al een ware smaaksensatie op in combinatie met het bier. Opvallend is meteen hoe mooi vol en hoppig het Karel V bier is, niet te vergelijken met de versie die we gerecenseerd hadden.

Daarna krijgen we Cecina de Leon, Royal Cabbanon oester met ‘Vichysoise’. Daarbij wordt de Saison 5 van Maximus geserveerd. Hoewel ik geen oester liefhebber ben past dit gerecht perfect met de saison. Foodpairing op top niveau!

vito3Het hoofdgerecht is voor mij de topper van de avond, iberico varken, schouderlende wang met asperges en eigen jus geserveerd met de Maximus High Hops. Hoewel ik nog steeds niet zo onder de indruk ben van de bieren van Brouwerij Maximus, verraste de High Hops mij positief! Prachtig fruitige IPA die perfect past bij dit geweldig gerecht.vito4

Het volgende gerecht of eigenlijk een pre-dessert is een Crème brulee met eendenlever, koffie, abrikoos en kaas met daarbij de Double Oatmeal Stout van Microbrouwerij Rooie Dop. Als stoutliefhebber word ik hier erg gelukkig van! Het zoetige en bitterheid van het gerecht komt ook mooi terug in de stout.

vito5

 

Als dessert krijgen we citrus en dragon in varianten van ijs en chocolade met de Braggot Brett van Brouwerij de Molen.
Dit bier van De Molen is bij mij niet bekend. Het zuurtje van de brett in dit bier viel mooi samen met de citrus in het dessert.

Daarna is er nog koffie en thee na, en is het tijd om te gaan, Vito trakteert ons nog op wat ‘homebrews’ die hij heeft zelf gemaakt in aanvang op het Karel V bier. Vito vertelt nog wel even dat het volgende Karel V bier is al weer in de maak is. Dit zal een witbier worden en zal ook worden opgenomen in het bierarrangement en vanaf de tap verkrijgbaar zijn in het café.

Het Bierarrangement bij Grand Restaurant Karel V is te reserveren via de website van Karel V
vito6

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *