Recensie: Zeezuiper – Scheldebrouwerij

ZeezuiperzeezuiperflesDe tripel is nog steeds een populaire biersoort. Veel biermerken hebben dit type bier dan ook in hun assortiment. Toch zit er veel verschil in smaak. Eén van mijn favorieten is de tripel van de Scheldebrouwerij, Zeezuiper genaamd.

Om maar gelijk iets recht te zetten, de pakkende naam van dit biertje verwijst niet naar een aan alcohol verslaafde zeeman. De Zeezuiper is namelijk een natuurgebied vlakbij het Brabantse Bergen op Zoom, naast de Wouwse Tol om precies te zijn.

Scheldebrouwerij

De oorspronkelijke oprichters van de Scheldebrouwerij komen ook uit Bergen op Zoom. De brouwerij zelf was gevestigd in het Zeeuwse ’s Gravenpolder. Na een financieel wat zware periode kwam het biermerk in nieuwe handen en verhuisden ze naar een grotere locatie in het Belgische Meer, waardoor het nu eigenlijk een Belgisch biermerk is geworden.

Momenteel heeft de brouwer negen verschillende bieren in het assortiment, waaronder een herfstbok, stout en witbier. Ook deze bieren dragen originele streekgebonden namen als Dulle Griet, ’n Toeback en Strandgaper. Alle bieren worden volgens het biermerk gebrouwen met enkel natuurlijke grondstoffen en er wordt geen gebruikgemaakt van filtratie en pasteurisatie.

Toch zijn de Zeeuwse wortels nog niet verloren gegaan. In veel van de Zeeuwse supermarkten zijn de flesjes van de Scheldebrouwerij namelijk te vinden. Woon je echter buiten Zeeland, dan vind je het bier van de Scheldebrouwerij vaak enkel in de betere bierspeciaalzaak.

Zeezuiper

Zoals al eerder aangeven is Zeezuiper een tripel. Het heeft een alcoholpercentage van acht procent, wat vrij standaard is voor dit type bier. Het etiket bevat een grappige tekening van twee ‘Wildemannen’, die in Bergen op Zoom bekendstaan onder de namen Knots en Knuppel. Ook de etiketten van de andere bieren hebben een tekening, die vaak slaat op de naam.

Geur en smaak

In je glas heeft het bier een goudblonde kleur en een goede witte schuimkraag. Het is wat troebel, doordat het ongefilterd is. Het bier ruikt hoofdzakelijk naar koriander en citrusvruchten. Ook in de smaak komen deze ingrediënten overduidelijk terug, wat van de Zeezuiper een friszoete  kruidige tripel maakt met een licht bittere afdronk.

Conclusie

Zeezuiper is één van mijn favoriete tripels. De duidelijk aanwezige koriander en citrus geven het bier een zomers karakter. Een ideaal bier voor een zomeravond op het (eigen) terras. Het bier drinkt vrij makkelijk weg, wat met een alcoholpercentage van acht procent wel verraderlijk kan zijn.

Brouwerij: Scheldebrouwerij
Soort: Tripel
Alcoholpercentage: 8%
Ingrediënten: Water, mout, hop, koriander, gist

biernavigatie

Wat vind jij? Als jij dit bier ook gedronken hebt laat dan een waardering achter door op de ster van jouw cijfer te klikken. Of post een eigen recensie door middel van een reactie.

[kkstarratings]

Comments

comments

One thought on “Recensie: Zeezuiper – Scheldebrouwerij”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *