Recensie: Zuster Agatha Quadrupel (Muifelbrouwerij)

zusteragatha

Voor de liefhebbers van stevig, smaakvol bier zijn er mooie tijden aangebroken. Voor een fijn potje klappertanden kun je inmiddels prima buiten terecht. En wat is er dan fijner om met je huispak, zesdelig fleece of Snuggy op de bank weg te kruipen met een lekkere quadrupel in je grijpgrage bierklauwtjes? Weinig toch? (Behalve misschien dan dit. En dit)

Megen + Duivel = Muifel

Een van die biertjes die het prima doet in het nakende winterseizoen is de Zuster Agatha van de Muifelbrouwerij. Deze brouwerij met de wat aparte naam komt uit Noord-Brabant en is inmiddels gevestigd in het dorpje Berghem. Dat was echter niet altijd zo; brouwer en eigenaar Martin Ostendorf is in 2003 thuis begonnen in het stadje Megen. Daar werd een Duvel-achtig bier gebrouwen, dat al snel door het leven ging als ‘Muifel’, een samentrekking van Megen en Duivel. Tot 2010 werden de biertjes gebrouwen in de Maaslandbrouwerij in Oss, die echter toen failliet ging. Sindsdien huurt de Muifelbrouwerij brouwketels elders. Zuster Agatha is het paradepaardje van de Brabanders en het eerste bier dat ze op de markt hebben gezet.

Zware, volle dame

Terug naar het bier. De Zuster Agatha is een zwaar bier met 10 procent alcohol. De kleur doet nog het meeste denken aan cola; het is niet helemaal ondoorzichtig. De schuimkraag is wat karig, waarschijnlijk ook door het hoge alcoholpercentage.

Dat mag de pret niet drukken, want eenmaal je neus boven je glas kan het feestje beginnen. Vrijwel meteen ruik je een sterk, moutig aroma dat nog het meest doet denken aan donker (rogge)brood, met op de achtergrond een klein zoetje. Ook kun je wat rijp, donker fruit en gist ontwaren.

Bitter – zoet – bitter

De smaak volgt eigenlijk eenzelfde soort patroon, maar is nog een stuk complexer. De eerste aanzet is bitter. Niet het soort bitter van bijvoorbeeld een IPA, maar meer dat volle bitter van gebrand mout. Dat gaat vervolgens over in een zoete, karamelachtige smaak. Niet de lichtbruine karamel, maar de stroperige, donkerbruine variant die je nog net op tijd van het vuur trekt voor het aan de pan koekt. Daaronder zit een laagje koekkruiden en rozijnen verstopt en laat een zweempje van eikenhout ook nog even zijn gezicht zien. Ten slotte gaat het bier terug naar waar het mee begon, met een bittere stempel op je tong die nog even vrolijk nazingt. Dat bittertje maakt het bier verrassend fris, iets dat je niet vaak ziet in een winterse quad, en zorgt bovendien voor de nodige balans.

Is de Zuster Agatha de beste quadrupel ooit? Nope, zeker niet. Daarvoor mist het wat diepgang, wat fruit, wat koffie, wat meer afwisseling. Komt Zuster Agatha in aanmerking voor een avondje daten bij het haardvuur? Absoluut! Vergis je niet: Zuster Agatha is gewoon een heerlijk wijf dat lekker in balans is, friszoet in haar velletje zit en de concurrentie met veel winterbieren met gemak aankan. Perfect onder het genot van een goede film, muziekje, goed gezelschap, of een combinatie daarvan.

Laat die vorst maar komen.

Dit bier zat in een pakket van bierlab.nl.

Brouwerij: Muifelbrouwerij
Soort: Quadrupel
Alcoholpercentage: 10%
Ingrediënten: Water, mout, suiker, hop, gist

Wat vind jij? Als jij dit bier ook gedronken hebt laat dan een waardering achter door op de ster van jouw cijfer te klikken. Of post een eigen recensie door middel van een reactie.

Comments

comments

4 thoughts on “Recensie: Zuster Agatha Quadrupel (Muifelbrouwerij)”

  1. Pingback: Muifelbrouwerij brouwt ABT bier van de maand februari 2014
  2. Trackback: Muifelbrouwerij brouwt ABT bier van de maand februari 2014
  3. Pingback: BierNetwerk's Tap Takeover Sunday met: De Muifelbrouwerij
  4. Trackback: BierNetwerk's Tap Takeover Sunday met: De Muifelbrouwerij
  5. Pingback: Zuster Agatha van Muifelbrouwerij wint titel 'Brabants Lekkerste Bier' - | Biernetwerk
  6. Trackback: Zuster Agatha van Muifelbrouwerij wint titel 'Brabants Lekkerste Bier' - | Biernetwerk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *