Recensie: Trappist Zundert

6805_fullimage_Zundert_fles+glas600x600Het is altijd moeilijk om een bier objectief te proeven als er zoveel al over geschreven en gehyped wordt. In 2012 kwamen de verhalen al op dat er werd gewerkt aan een nieuwe Trappisten brouwerij en wel een in Nederland. De Abdij Maria Toevlucht in Zundert Noord Brabant. Na jarenlang plannen werd er in 2012 begonnen met de bouw van de brouwerij. Deze brouwerij ( De Kievit) werd geplaatst binnen de muren van de Abdij zodat het een officieel trappistenbier zou gaan worden.
Een Trappist is pas een trappist als het binnen de muren van de abdij wordt gebrouwen onder toezicht van de kloostergemeenschap. Daarnaast moeten de opbrengsten worden gebruikt voor de levensonderhoud van de monniken en het onderhoud van het klooster.
Een Trappist is een Abdij bier maar een Abdij bier is dus GEEN trappist.

Het Bier

Eind juni 2013 werd er begonnen aan het brouwen van de Zundertse Trappist en dan nu begin december is hij er dan eindelijk, de tweede Nederlandse Trappist is er!
Het flesje heeft een modern paars etiket met het logo van De Kievit prominent aanwezig. Opvallend is wel dat op het flesje het Authentic Trappist Product logo nog niet aanwezig is.
Uitgeschonken in het glas is het opvallend dat dit bier donker amber kleurig is. Een opvallende kleur voor een Trappist die vaak blond of donker is. De Zundert onderscheid zich op dit gebied samen met Orval dus wel van zijn mede trappistenbrouwers door te kiezen voor maar 1 bier met een eigen stijl. Met een alcoholpercentage van 8% is hij moeilijk in een categorie te zetten.

Aroma en Smaak

Bij het openen van het flesje valt gelijk de geur en aroma op, helaas niet in positieve zin. De bekende trappistengist is erg aanwezig in de geur en stelt me teleur. Hier wat ik wat meer van verwacht. De smaak dan, ook hier is het wederom het trappistengist die de boventoon voert. Verder proef ik wel wat fruit, beetje honing maar veel meer kom ik niet tegen. De smaak is vlak en binnen no time weer weg. Als het bier wat langer staat en wat meer op kamer temperatuur komt, lijkt hij wat voller te worden. Maar veel meer is het niet.
De Trappist Zundert is niet meer dan een standaard Belgisch bier. Belgisch ja, maar dan in Nederland gebrouwen.

Conclusie

De Trappist Zundert is goed ‘gehyped’ en de marketing erachter is beter dan het bier zelf. Het bier mist durf en passie en wil zich niet onderscheiden. Laten we hopen dat de volgende bieren uit Zundert wat meer diepgang zullen brengen in het Trappistenleven.

Brouwerij: Trappistenbrouwerij De Kievit
Soort: Trappist
Alcoholpercentage: 8%
Ingrediënten: Water, mout, suiker, hop, gist

Verkrijgbaar bij:
biernavigatie

 

 

Recensie: Trappist Zundert
2.6 (51.43%) 7 votes

Comments

comments

4 thoughts on “Recensie: Trappist Zundert”

  1. Milan says:

    Ik ben het niet geheel eens met het feit dat het een standaard Belgisch bier zou zijn.
    Ja de gist voert

  2. Milan says:

    Ik ben het niet geheel eens met het feit dat het een standaard Belgisch bier zou zijn.
    Ja de gist voert zeker de boventoon maar vergeet niet dat dit bier nog erg jong is.

    Daarnaast is het niet zo vreemd dat het logo nog niet gevoerd word want het bier is nog niet erkend als trappist. De abdij valt wel onder die noemer maar het bier os nog niet beoordeeld.

    Met vriendelijke groeten,

    Milan

  3. de bruycker says:

    ik kan maar beamen dat het wat weg heeft van Verboden Vrucht bier en een toets Palm , het is niet echt de sensatie , sorry , maar ik vind dit niet echt een meerwaarde in de trappistennwereld . Geen uitgesproken authentieke eigen smaak . Is wel geen slecht bier , dat niet , maar veel te hoge verwachtingen geschept .

  4. Hans Stok says:

    Beste Nils,

    Er zijn ook kruiden gebruikt als ingrediënt. En inderdaad helaas proef je de suiker, vooral als iets warmer, maar gekoeld wel een fraaie frisheid door naar alle waarschijnlijkheid die kruiden (citroenschil b.v. ?).

    Volgens mijn info komt er geen ander bier. Zij willen alleen dit bier brouwen. Maar door hoge score op RateBeer als nieuwe brouwerij bij de 2014 Awards (bier zelf scoort niet zo hoog) misschien toch verandering van gedachte ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *