Recept bierijs: Kriek Lambic ijs met stukjes mango

11692691_1027089673975770_8430194888261952668_n

Een simpel “recept” voor een romig Kriek Lambic ijs, lekker met stukjes mango of andere vruchten.

Benodigdheden:

  • Half flesje Lindemans Kriek Lambic bier.
  • 250 ml slagroom, lobbig geklopt (dus niet te stijf).
  • Halve mango in kleine stukjes (of ander fruit, evt. uit de vriezer).
  • Suiker, naar smaak.

 

Bereidingswijze:

Je kunt dit ijs bereiden in een ijsmachine (ik heb een Tristar machine voor 28 euro gekocht, de kom moet minimaal 8 uur in de vriezer), maar je kunt ook een beslagkom en keukenmixer gebruiken en het ijs in een bakje in de vriezer zetten. Het is dan wel belangrijk om regelmatig om te roeren totdat het ijs voldoende bevroren is, om ijskristallen te voorkomen. Sowieso wordt dit ijs semi-hard, het is een beetje sorbet-achtig.

  • Klop de slagroom lobbig, voeg eventueel een beetje suiker toe.
  • Giet het halve flesje Kriek in de ijsmachine en zet ‘m aan.
  • Voeg beetje bij beetje de lobbig geklopte slagroom toe.
  • Snijd de mango in kleine stukjes en voeg ook beetje bij beetje toe.
  • Proef na 30 minuten even of de smaak goed is en voeg evt. nog wat suiker toe.
  • Laat de ijsmachine ongeveer 40 minuten draaien.
  • Mocht je het ijs te dun vinden, zet de kom dan nog even in de vriezer.

Zonder ijsmachine klop je eerst de slagroom iets steviger en roer je de Kriek Lambic en stukjes mango er rustig door. Eventueel klop je alles even met een keukenmixer door elkaar, of je giet het goedje in een vriesbestendige bak en zet het in de vriezer. Ieder uur even roeren om kristallen te voorkomen.

Tip: je kunt i.p.v. slagroom ook een eiwit stijf kloppen (niet geschikt voor zwangere vrouwen!), je krijgt dan een wat andere structuur. De mango kun je ook vervangen door stukjes kokos of bosvruchten. In plaats van de Kriek Lambic kun je ook een chocolade stout gebruiken en verse vanille en stukjes chocolade en/of After Eight toevoegen.

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *