Stibon N1 Les 1

Zeau, de eerste les van Stibon zit er ondertussen op.

Voor degenen die niet weten wat Stibon inhoud, Stibon staat voor bieropleiding Nederland en is bedoeld voor eenieder die meer wil weten van bier.

Voor het daadwerkelijk proeven was er eerst nog een uitleg over het wat en hoe te proeven en ook hoe je dit het beste kunt standaardiseren.

Hierbij even de 3 dingen om rekening mee te houden met proeven:

  • Gebruik een glas dat bovenin smaller is dan de rest van het glas, hiermee houd je de geur in het glas. En schenk het glas maar voor de helft vol.
  • Maak gebruik van een smaakwiel. Morten Meilgaard is de bekendste, Mark Dredge heeft een minder technische versie en is makkelijker te interpreteren voor beginnende proevers.
  • Proef niet alleen. Nodig wat vrienden uit. Spreek uit wat je proeft en overleg. Niet iedereen proeft/herkend alles even goed als een ander dat doet.

Bier smaakwiel

Tijdens iedere les krijgen we 3 bierstijlen te proeven, 2 bieren per stijl die toch redelijk verschillen in smaak.

De volgorde van het beoordelen is: Ruiken → Kijken → Proeven.

Vergeet vooral niet om je proefbevindingen te noteren zodat je op een later tijdstip je bevindingen kan terugzien en vergelijken.

tip: Google eens op “proefformulier bier”

Naast de hoeveelheid aan informatie die we tijdens de les te horen-zien-proeven krijgen is het ook leuk om de mede cursisten te spreken over wat hun binding met bier is en waarom ze deze cursus volgen. Het varieert van werkgevers/nemers in een bar, brouwerij medewerkers, bierimporteurs, restaurant eigenaar/personeel tot en met bierliefhebbers.

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *