Recensie: Tre Fontane (de nieuwe trappist)

17531451312_54e35a3c89_z

Tre Fontane is begin mei officieel erkend als  ‘Authentic Trappist product’. De abdij met de gelijkwaardige naam ligt in Rome.  De abdij in Rome maakt niet alleen bier, maar ook olijfolie, honing, chocolade en likeur. Ik ben één van de gelukkigen die het bier mag proeven.

Een kort lesje over trappisten

Er zijn nu 11 trappistenbieren die aan de regels van de internationale vereniging trappist voldoen. Zo zijn er zes trappisten uit België:  Achel (Achelse kluis), Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren. Uit Nederland komen er twee: La Trappe en Zundert. De Verenigde Staten hebben één trappist, namelijk Spencer. Engelszell komt uit Oostenrijk en de laatste, Tre Fontane, uit Italië.

Om het bier ‘trappist’ te mogen noemen moet deze aan een aantal regels voldoen:

  • Het bier moet binnen de muren van de abdij gebrouwen worden;
  • Het bier moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap worden gebrouwen;
  • De opbrengsten moeten worden gebruikt voor het levensonderhoud van de monniken en het onderhoud van het klooster. Al het geld wat overblijft moet aan goede doelen worden geschonken.

Het bier

1UbvhPm42hI4BKCiC5LHZKPe8Ul1ADgaerhqt93yLKgInschenken

De kleur vind ik een lastige om te bepalen. Samen met mijn vrouw heb ik gekozen voor de kleur ‘troebel oranje’. Wat mij direct opvalt is de dunne schuimlaag, die het bier echter mooi bedekt. De schuimkraag blijft mooi tot de laatste slok. Als het bier eenmaal inschonken is, komt de karakteristieke geur van eucalyptus vrij.

Smaak

Het bier is van hoge gisting en bevat 8,5% alcohol. Het heeft een frisse afdronk. Dit bier is zoals een Belgische tripel hoort te zijn. Zoals ik al rook, proef ik eucalyptus. Dit kan mij echter niet bekoren. Deze bijzondere smaak blijft naar mijn mening te lang hangen, wat ik erg jammer vind. Het bier is daardoor nogal uit balans. De eucalyptus geeft het bier wel een frisse smaak. Het bier zit verder goed in elkaar. Het is redelijk zoet, maar de bitterheid van de hop brengt de zoetheid goed in balans.

Conclusie

We hebben hier geen hoogvlieger. Het bier zit prima in elkaar, maar is niet bijzonder, ondanks de eucalyptus. Een leuk bier om een keer te proberen, maar ook niet meer dan dat. Tenzij je van eucalyptus houdt.

6.2

Geur

6.0/10

Smaak

6.0/10

Mondgevoel

6.5/10

Finish

6.2/10

Pros

  • Schuimkraag blijft mooi aanwezig
  • Orgineel, nooit eerder eucalyptus geproefd in bier
  • Fris

Cons

  • Kleine oplage/lastig te krijgen
  • Eucalyptus smaak

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *