Recensie: 7e Gijtje – Brouwerij de Natte Gijt

foto 2 (2)Brouwerij de Natte Gijt bestaat pas net vier jaar maar de gebroeders Nordhausen hebben zich in een korte tijd al behoorlijk op de spreekwoordelijke bierkaart gezet. Hun Hop met de Gijt en de Stoute Gijt vind je tegenwoordig vrijwel bij iedere slijter bij bij een hoop biercafé’s in Nederland. Afgelopen jaar hadden wij de brouwerij nog te gast bij onze Tap Takeover, wat een enorm geslaagde editie was. De brouwerij uit Weert laat hun bieren brouweren bij Brouwerij Anders in België en bij Brouwerij De Molen in Bodengraven.

14001_394158140740669_9203827974062445552_n

 

Voor het herfstachtige voorjaar en zomer die we tot nu toe beleven hebben de brouwers gekozen voor een bijzonder seizoensbier. een Session Rye Saison genaamd 7e Gijtje. Tussen alle session IPA’s en White IPA’s is dit een aangename verrassing tussen al die ongeïnspireerde zomerbieren. En dan wil ik de radler’s al helemaal niet noemen!

 

Rogge

De rogge die gebruikt wordt is duidelijk terug te vinden in de smaak het levert een volmondig gevoel op en heeft wat ijzer-achtigs. Met een alcoholpercentage van maar 2,5% is dit een enorm smaakvol bier. De rogge zal het bier waarschijnlijk wat meer dikheid opleveren (ik ben geen brouwer). Vaak merk ik bij session ale’s dat ze wat dus en waterig zijn, gelukkig is dat bij dit bier niet het geval. Het bier heeft zelfs een behoorlijk lange afdronk.

IBU

Met de bitterheid zit het ook wel goed, een IBU van 75 is behoorlijk hoog. De bitterheid blijft lang hangen. De combinatie tussen de kruidigheid van de Saison en de flinke hopbitterheid is iets wat ik nog niet eerder heb geproefd bij een bier van dit laag alcoholpercentage. Verwacht ook geen snelle doordrinker! Door de volheid en diversiteit van smaken kan dit een behoorlijk genietbier zijn die je lekker op het terras of in de achtertuin van kunt genieten.

Conclusie

Brouwerij De Natte Gijt levert wederom een leuk bier af die onderscheid tussen al het standaard. Mij hebben ze in ieder geval verrast met een bierstijl die ik niet eerder geproefd heb. Ik was al fan van de brouwerij, nu helemaal! Dit 7e Gijtje blijkt stiekem een wolf in schaapskleren, gevaarlijk lekker!

 

7.7

Geur

6.8/10

Smaak

8.1/10

Mondgevoel

8.0/10

Finish

7.9/10

Pros

  • laag in alcohol
  • mooie combi tussen kruidig en bitterheid
  • vol van smaak

Cons

  • geen doordrinker
  • behoorlijk extreem voor het genre

Comments

comments

2 thoughts on “Recensie: 7e Gijtje – Brouwerij de Natte Gijt”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *