Verslag: Nederlands Bierproeffestival 2015

Dit weekend was alweer de vierde editie van Nederlands Bierproeffestival in Den Haag. Net zoals vorig jaar vond het spektakel in de Grote Kerk plaats. Drie dagen op rij konden de bierliefhebbers van de ruim 170 bieren genieten. In totaal stonden er 41 brouwerijen bij de verschillende stands.

De Week van het Nederlandse Bier

De Week van het Nederlandse bier ging ook op dit festival weer officieel van start. Dit gebeurde door locoburgemeester Ingrid van Engelshoven. Zij had de eer om het eerste vat bier aan te slaan. In het hele land vinden er activiteiten en evenementen plaats die te maken hebben met Nederlands bier.

Het festival

Op de lijst van deelnemende brouwerijen staan 41 namen vermeld. De brouwerijen hebben samen ruim 170 bieren mee die daar geproefd kunnen worden. Er waren grote brouwerijen maar ook kleinere brouwerijen die pas toegetreden zijn in het brouwersbestand.

Na de entree ontvang je een bierproefglas en twee muntjes. De entree bedroeg dit jaar € 13,50. Het afgelopen jaar ging dit iets anders. Toen was het nog één muntje voor een half glas en twee muntjes voor een heel glas. Nu was het overal gelijk en kon je voor één muntje je glas laten vullen met bier bij een brouwerij naar keuze.

Eten

Er waren ook verschillende standjes waar je terecht kon voor een hapje. Bij de stand van Zuivelland kon je van je munten een kaasplankje kopen. En zoals steeds bekender wordt is kaas prima te combineren met speciaalbier.

Ook bij de stand van Zebedeus Catering was het mogelijk om onder andere stokbroodjes, snacks en zakje friet te bestellen.

Proeven

Bax Bier Kon Minder

Brouwerij: Bax Bier
Bier: Kon Minder (Citrus Pale Ale)

Dit is een frisse maar toch ook wel stevig hoppige ale. De citrus komt erg naar voren. Ik kreeg een van de eerste bieren en had het idee dat de tap nog iets afgesteld moest worden. Er zat namelijk een flinke schuimkraag op die toch ook wel snel weer verdween. Ook leuk om te zien hoe een brouwerij uit Groningen binnen een jaar zo kan groeien.

 

 

Breesaap TripelBrouwerij: Muifelbrouwerij
Bier: Breesaap Tripel (tripel)

Een bezoek aan deze brouwerij uit Berghem stond bij mij wel op de planning. Ik koos hier voor de Breesaap Tripel van de tap. Een erg zachte  en mooie tripel. De 9% alcohol proef ik er niet aan af. Licht oranje van kleur met subtiele smaak. Een lekkere bier dat goed doordrinkt.

 

 

Double troubeBrouwerij: Kleine beer brouwerij
Bier: Double trouble (dipa)

Ik sluit af met een bier van een brouwerij waar ik wel al eens over gehoord heb, maar zelf nog niks van heb geproefd. Bij de stand van de Kleine beer, die helemaal afgereisd zijn vanuit Lemmer, kies ik voor de Double Trouble. Een double ipa. Na de tripel van net is dit toch wel weer wat meer geweld in mijn mond. Desondanks had de smaak van mij nog wel wat krachtiger gemogen.

 

 

Conclusie

Een goed festival waar ook maar weer eens duidelijk wordt dat speciaalbier steeds meer bekijks krijgt. Leuk om te zien dat het publiek er gemengd is. Met een goed gevoel ga ik op tijd weer weg bij de Grote Kerk. Leerpunt voor mijzelf was toch wel dat ik volgend jaar op vrijdag of zaterdag moet gaan in verband met de tijd en de ruime keuze aan bieren. Helaas had ik nu de tijd niet om van nog meer bieren te genieten. De enige vraag die bleef hangen bij mij was: Waarom wel gratis water maar geen gratis toiletbezoek? Hoe dan ook probeer ik er volgend jaar weer bij te zijn.

 

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *