Verslag: Stone Brewing Berlin 

Stone Brewing mainhall aangezicht

Afgelopen zomer opende de Amerikaanse brouwerij Stone Brewing haar eerste Europese brouwerij en proeflokaal in Berlijn, gevestigd in een voormalige gasfabriek. Volgens Greg Koch, CEO van Stone Brewing, een logische stap omdat de brouwerij voornamelijk bierstijlen brouwt die lastig te verschepen zijn naar Europa. Hun assortiment bestaat voornamelijk uit IPA’s, een bierstijl die het beste zo vers mogelijk gedronken kan worden. Hierdoor komt de smaak van de hop het beste tot zijn recht.

De locatie

Stone Brewing World Bistro & Gardens – Berlin bevindt zich aan de zuidkant van Berlijn in Marienpark. In het hoofdgebouw bevindt zich een restaurant met maar liefst 50 bieren op tap en waar je ook een hapje kunt eten. Achterin de loods bevindt zich de brouwerij. Hetzelfde terrein biedt ook nog ruimte aan een distributiecentrum, waar de bieren worden afgevuld en verpakt om te distribueren op de Europese markt.

Stone Brewing mainhall binnen

Ik bezocht Stone Brewing Berlin vorige maand (september 2016) op een dag dat het heerlijk weer was. Dat kwam goed uit, want voor het hoofdgebouw is een riante tuin aangelegd waar je heerlijk van het zonnetje kunt genieten. De bierkaart telt op het moment van mijn bezoek 50 verschillende bieren. Op de kaart staan niet alleen bieren van Stone zelf, maar ook enkele andere brouwerijen zoals Dogfish Head Craft Brewery, Victory Brewing, Brewdog en Põhjala. De bieren onder de 8% zijn verkrijgbaar in 3 verschillende hoeveelheden: 0,15L, 0,33L en 0,5L. Daarboven enkel in 0,15L en 0,33L.

Stone Brewing interieur

Stone Brewing interieur

Stone Brewing interieur

Proefnotities

Gezien de grote bierkaart was het lastig om een keuze te maken. Naast het standaard assortiment van Stone, stonden er namelijk ook flink wat vintage barrel aged bieren op de kaart waar ik ook erg nieuwsgierig naar was. Uiteindelijk koos ik 3 verschillende bieren uit: een saison, een barrel aged barleywine en een barrel aged stout.

Stone Brewing bieren

Dogfish Head Craft Brewery – Saison du Buff (6,8%)

Mede door mijn goede ervaringen met de 60 Minute IPA en 90 Minute IPA van Dogfish Head, besloot ik te kiezen voor het bier Saison du Buff, een collaboration met Victory Brewing en Stone Brewing. Erg gek ben ik doorgaans niet op saisons, maar dit bier heeft me absoluut verrast. Zoete mout en citrus, maken al snel plaats voor een hoppig bittertje en een droge peperige afdronk.

Stone Brewing – 2008 Stone Old Guardian Barley Wine aged in Red Wine Barrels (11,2%)

Ik was erg onder de indruk van dit bier. De structuur was dik, plakkerig en stroperig. In de smaak was vooral veel caramel en kandij terug te vinden. De rode wijn proefde ik niet heel erg duidelijk terug, maar zorgde er wel voor dat het bier een fruitige smaak bleef houden naast al het zoete geweld.

Stone Brewing 2008 Stone Imperial Russian Stout aged in Bourbon Barrels (11,5%)

Na de eerste slok werd ik spreekwoordelijk weggeblazen door het smakenpalet van deze stout. De bourbon overheerst behoorlijk, maar wel op zo’n manier dat het bier desondanks heel soepel blijft drinken. Ook zijn duidelijk chocolade, koffie, vanille en donker fruit te proeven. Echt een fantastisch bier!

Stone Brewing interieur

Conclusie

Stone Brewing heeft naar mijn idee een fantastisch concept neergezet in Berlijn. Doordat het complex vrij zuidelijk ligt, is het vanuit de stad wat lastiger te bereiken. Desalniettemin is het zeker de moeite waard om te bezoeken wanneer je in Berlijn bent. De locatie is gigantisch, maar er is slim gebruik gemaakt van verschillende zitjes waardoor de ruimte zo niet aanvoelt. De aankleding is vrij robuust en industrieel, maar dit geheel past perfect bij de uitstraling van de oude gasfabriek. De bierkaart is met 50 tapbieren enorm uitgebreid en daardoor zul je altijd wel een bier weten te vinden die bij je past.

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *