Verslag: topdrukte op Nederlands Speciaalbierfestival 2015 Den Bosch

Nederlands Speciaalbierfestival 2015
Het marktplein in het centrum van Den Bosch was 3 mei het toneel van het Nederlands Speciaalbierfestival. Hoewel de weervoorspellingen weinig goeds beloofden, was de toestroom van het publiek veel groter dan gedacht. Dat ontaarde in chaotische taferelen.

Het was bijna meelijwekkend: rijen van tientallen meters voor de kassa. Bezoekers stonden tot wel een uur of langer in de rij voor een glas en muntjes. Zeker tussen 13:00 en 15:00 was het nauwelijks te doen, alle drie de beschikbare kassa’s hadden last van enorme wachttijden. Niet alle bezoekers konden dat geduld opbrengen en zochten hun heil in een van de nabijgelegen biercafés.

Speciaal Bierfestival Den Bosch 2015

Tekort aan proefglazen en sanitair

De drukte zorgde ook voor een tekort aan proefglazen. Rond 15:00 kregen bezoekers, waarvan sommigen al lang in de rij stonden, te horen dat de glazen op waren. Sommige bezoekers behielpen zich met zelf meegebrachte glazen. De organisatie deelde hier en daar plastic bekers uit. De sanitaire voorzieningen waren lang niet toereikend en stonden bovendien verdekt opgesteld, waardoor de wc-juffrouw van de nabijgelegen fastfoodketen het drukker had dan ooit. Ook waren er maar weinig schuilplekken voor de toch al lang van tevoren voorspelde regen.

speciaal-bierfestival-denbosch-2

Regen

Die regen viel dan ook, zeker in de eerste helft van de middag. Het zorgde voor samengeperste menigte onder de weinig aanwezige parasols en veel mensen die toevlucht zochten onder de luifels van de stands, waardoor deze lastiger bereikbaar werden.

Ook de bieren gingen in recordtempo er doorheen. Zo was tegen vieren de hele voorraad van ’t IJ op. Tegen half vijf hadden de brouwers vaak nog maar een of twee varianten in de aanbieding.

Gemoedelijk

De sfeer bleef gelukkig gedurende de hele dag gemoedelijk. Wel ging de enorme drukte ten koste van de interactie tussen de aanwezige brouwers en het publiek. Van gesprekken tussen beide was niet veel sprake, de brouwers waren veel te druk met tappen voor een goed gesprek.

Excuses

De organisatie heeft in een zeer uitgebreide Facebook-posting zijn excuses gemaakt. Ze stellen dat ze de enorme drukte niet hebben voorzien en beraden zich over een mogelijke oplossingen voor aankomende edities.

Was het Nederlands Speciaal Bierfestival 2015 dan niet geslaagd? Dat gaat wat ver, het merendeel leek zich prima te vermaken. Maar met wat extra voorbereiding en een betere inschatting van het aantal bezoekers, had deze editie meer in zijn mars gehad. Het bier vloeide rijkelijk, maar helaas heeft niet iedereen heeft er optimaal van kunnen genieten.

Speciaal Bierfestival Den Bosch 2015

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *