Zo geef je (rook)bier een (nog sterkere) rooksmaak

smoked_beer_460Liefhebbers weten het: een rookbier, oftewel rauchbier op zijn Duits, is een welkome afwisseling tussen de meer bekende stijlen en een mooie afsluiter op een bierproeverij. Meestal is de rooksmaak en dito aroma erg subtiel aanwezig. Wil je je rookbier een boost geven, dan kan dat vrij eenvoudig.

Het geheim is het toevoegen van een paar druppels goede, rokerige whisky.

Kijk wel uit, sommige rokerige whisky’s hebben ook een turfachtige smaak. Vooral whisky’s van het eiland Islay staan daarom bekend. Turf verandert de smaak van je bier dusdanig, dat het verkeerd kan uitpakken. Met name de whisky’s van Ardbeg, Laiphroaig en Laggavullin, afkomstig van het eiland Islay, bevatten een duidelijke turfsmaak. Niet zo vreemd overigens, het ontbreekt op dat eiland aan een goede infrastructuur om kolen van het vasteland te halen, dus stoken ze hun whisky met turf, dat op het eiland rijkelijk aanwezig is. Het kan goed uitpakken, maar proberen is op eigen risico.

Het meest veilige is dus een whisky die wel rokerig smaakt, maar niet te turfachtig, zodat het karakter van het bier niet te sterk verandert. Goed voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld de single malts Bowmore 10 en Highland Park 12. Wil je whisky toevoegen, maar geen zin om veel geld uit te geven, dan is de blend Black Bottle een aanrader. Een fles van 70cl kost ongeveer 18 euro. En geloof me: als je het voornamelijk gebruikt in je bier doe je er lang mee.

Overigens smaakt rokerige whisky ook goed in droge, blonde Duvel-achtige bieren die oorspronkelijk geen rooksmaak bevatten. Ook hier geldt echter: proberen is op eigen risico. Leuk om mee te experimenteren!

Volg  op Google Plus

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *