22-Jarige student scoort goed met eigen quadrupel

Tom SegersTom Segers uit het Belgische Weelde (nabij Poppel) is pas 22 jaar en heeft nu al 3000 liter van zijn eigen bier verkocht. De student won twee jaar geleden de Brouwland competitie als beste studentenbier. Sindsdien is alles in een stroomversnelling geraakt. Hij noemde zijn brouwerij ‘De Lustige Brouwers”. Wij spraken Tom over zijn passie, ambitie en over zijn bier.

“Ik ben in maart een tweetal jaar bezig en brouw niet via een club. Ik ben gestart toen ik de reclame van de brouwland bierwedstrijd op televisie zag. Ik wilde dat ook wel eens proberen. Ik had het idee al langer om bier of wijn te maken, maar het was er nooit van gekomen, tot die bewuste maart twee jaar geleden.”

Zijn quadrupel ‘Eden’ is een donkerbruin bier met een alcoholpercentage van 10%. Tom verkocht van het bier in 6 maanden tijd al 3000 liter bier. Het is verkrijgbaar in de bierschuur in Poppel, de biergrens in Baarle en in Turnhout serveert Café de Penge het bier als ook eetcafé Edelweiss. De test brouwsels maakt Tom thuis, maar de grotere hoeveelheden worden bij brouwerij Anders in Halen gebrouwen.

De_Lustige_Brouwers_uit_WeeldeTom is enthousiast over zijn succes: “Mijn ambitie is om stelselmatig te groeien en hopelijk enkele succesvolle bieren te brouwen in samenwerking met een paar andere brouwers. Als ik echt mag dromen, zou een brouwerij van mezelf de top zijn. Dat dan gecombineerd met een café waar je bieren kan drinken en ook kan eten. Het is echt hardop dromen, maar hopelijk komt die droom ooit uit. In de nabije toekomst staat er een dorpsbier gepland. Dit wordt in augustus gelanceerd, in Weelde. Daarna komt er op termijn ook een bruine variant van het bier en verder wil ik nog wat kijken om een seizoensbier(en) te maken, maar die moeten nog ontwikkeld worden.”

Wat vind je van de huidige toenemende populariteit op het gebied van speciaalbier? 

“De stijging heeft vooral te maken denk ik met dat de mensen het beu zijn altijd dezelfde pils te drinken en ze willen ook een uitdaging in wat ze gaan drinken. De jongeren zeker, die willen wat nieuws proberen en het moet ook hip en cool zijn. Dat zijn dingen waar Mikkeler e.d. gretig op inspelen. Zij hebben het gat in de markt gevonden een paar jaar geleden en iedereen springt mee op de kar. Ik denk wel dat er binnenkort een terugval gaat zijn van die buitenlandse bieren en er meer lokale bieren gedronken gaan worden die rekening houden met omgeving, milieu e.d.”

Wat zijn op dit moment de trends in bierland?

“De trends nu zijn de Barrel Aged bier en de IPA’s, maar ik vind dat ze soms echt te ver gaan en net over de grens gaan van het rijpen op vaten. Op die manier wordt een bier wat eentonig. Daarom dat ik ook denk dat dit jaar of in de nabije toekomst gekozen gaat worden voor iets totaal anders, maar ik weet niet wat. Blonde bieren blijven altijd meer in de kijker staan; deze drinken makkelijk weg en bijna iedereen lust het. Bruine en donkere bieren hebben een meer selectief publiek.
Ik zelf ben vooral fan van zure bieren type lambiek, gueuze, Orval, maar ook IPA  en een goed Barrel Aged bier kan me bekoren, hoewel deze laatste tijd minder vaak in het glas komen. Ik ben ook die hard-fan van Mikkeler en Nogne O, maar dan vooral van hun niet Barrel Aged bieren. Ook voor mij is de hype er af. Een goede stout of porter vind ik ook super.”

Voor de verkooppunten kan je ook altijd terecht op de website www.delustigebrouwers.be.

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *