5 Duivelse bieren
We weten allemaal dat bier en het brouwen onmiskenbaar verbonden zijn met religie, we kennen immers allemaal de trappisten en abdijen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er genoeg bieren verwijzen naar religieuze zaken door middel van hun naam of etiket. En dus is het eigenlijk ook helemaal niet verwonderlijk dat sommige brouwers zich bij het kiezen van een naam en etiket lieten inspireren door de duivel. Of, zoals duidelijk wordt, in ieder geval lieten inspireren door andere bieren die dat deden. Hier zijn vijf Duivelse bieren.
Duvel – Duvel Moortgat
Misschien wel het bekendste speciaalbier in Nederland. En terecht want het blijft een heerlijk sterk blond bier. Toch was dit niet altijd een “Duivels bier”, voordat de naam omgedoopt werd in Duvel heette het Victory Ale en de brouwerij nog enkel Moortgat. Maar naar verluidt werd zo omstreeks 1926 tijdens een proeverij door een van de deelnemers geroepen dat het een Duvels bier was, daarmee doelend op de sterkte van het bier en de nieuwe naam was geboren. Rond die tijden was het echter nog een donker bier. Pas in 1970 werd de blonde duivel zoals we hem nu kennen op de markt gebracht. Het succes van dit bier zorgde ervoor dat er in de jaren die volgden meer Belgische brouwerijen met een sterk blond bier kwamen, soms met namen die overduidelijk geïnspireerd waren door de Duvel. Pas met de beursgang in 1999 veranderde de brouwerij zijn naam in Duvel Moortgat.
Lucifer – Brouwerij Het Anker
Het is niet helemaal duidelijk wanneer het Lucifer bier ontstaan is, maar de oorspronkelijke brouwerij, Brouwerij Vondel uit Meulebeke, stopte in 1957 dus moet het nog voor dat jaartal geweest zijn. Toen deze brouwerij stopte werd het in eerste instantie over genomen door Brouwerij Artois en daarna door de Rodenbach brouwerij. Hierna verdween het een aantal jaren van de markt totdat Brouwerij Riva de merknaam overnam van Rodenbach. Riva werd later Liefmans Brewery maar deze ging in 2007 failliet en werd overgenomen door, jawel, Duvel Moortgat. Deze vond echter één bier of merk genaamd naar de duivel blijkbaar genoeg want hoewel zij nog steeds de eigenaar van het merk zijn gaven ze Brouwerij Het Anker een licentie zodat in 2009 het bier weer op de markt verscheen (met de voorwaarde dat geen Duvel imitatie zou worden). Ook lucifer begon overigens als een amberkleurig bier, in de jaren 80 (dus waarschijnlijk in navolging van Duvel) werd het pas gelanceerd als een sterke blond bier.
Lucifer is in het dagelijks spraakgebruik een naam van de duivel maar theologen stellen dat het een omschrijving is van zijn staat voordat hij viel.
Satan Gold / Red – De Block Brouwerij
Satan Gold is ook zo’n bier wat leek mee te liften op het succes van Belgische sterke blond bieren. In 1986 lanceerde De Block Brouwerij dit bier met zijn typische etiket waarop de duivel hemzelf nogal bedenkelijk naar een glas bier wat hij vasthoudt kijkt. In 1992 kwam hier Satan Red bij, een amberkleurig fruitig bier met een licht zoete afdronk.
Duivels Bier – Brouwerij Boon
Dit bier is dan eens geen blond, maar ook in de geschiedenis van Duivels Bier speelt Duvel een rol. Duivels Bier is een zwaar licht fruitig donker bier met een chocola- en koffieachtige noot wat oorspronkelijk een speciaalbier was voor de bedevaarders en wordt al sinds 1883 gebrouwen. De oorspronkelijke naam was simpelweg Duivel en nadat de Moortgat brouwerij hun Duvel lanceerden (toen ook nog een donker bier) ontstond er ook een strijd om de naam. Pas in 1996 werd de naam Duivelsbier geregistreerd, toen nog door de Vander Linden brouwerij. Nadat deze brouwerij stopt wordt de merknaam overgedragen aan de huidige brouwerij, Boon.
Belzebuth Pur Malt – Brasserie Grain d’Orge
In 1981 bracht Les Brasseurs de Gayant hun La bière du Démon op de markt. Een bier waarvan de brouwer destijds claimde dat het sterkste lager ter wereld was met zijn 12%. De plaatselijke concurrent, toen nog Brasserie Jean d´Arc, bracht hierop Belzebuth Pur Malt uit. Toen nog met 15%, tegenwoordig is dat teruggebracht naar 13%. Belzebuth Pur Malt is overigens geen lager maar, je raad het al, een Belgisch Blond bier.
Belzebuth is afgeleidt van Beëlzebub, wat Heer van de vliegen betekend. In het nieuwe testament wordt Beëlzebub de vorst van de demonen genoemd. Ofwel een andere naam voor de duivel.