Recensie: Barley Wine – ’t IJ

Barley_wine_tij

Brouwerij ’t IJ uit Amsterdam doet het goed bij de bierliefhebber. Met mooie en bijzondere bieren zoals Columbus en Struis hebben ze hun plaats verdiend in de hogere regionen van de Nederlandse biersector. Is hun speciale Barley Wine weer net zo’n succes?

Op BierNetwerk bespreken we graag de bieren van ’t IJ. De Amsterdamse brouwer brengt gelukkig regelmatig nieuwe brouwsels uit. Met name hun laatste bieren vallen in de wat ‘hippere’ categorie. Zo maakten ze een Double IPA met de brouwers van de Molen en een Black IPA met de naam Flamingo.

Barley Wine

Eind vorig jaar brachten ze echter nog een bier uit dat een beetje onder de radar bleef. Een speciale editie met de simpele naam Barley Wine. Dan hoef je je in ieder geval niet af te vragen wat er in het flesje zit.

De Barley Wine van ’t IJ is gebrouwen voor de koude wintermaanden. Aangezien we die niet echt gehad hebben lijkt het ons geen probleem het bier nu te bespreken. Het brouwsel heeft een alcoholpercentage van 10 procent, wat zeker niet ongewoon is voor een barley wine.

Het bier is volgens de brouwers extra lang gerijpt. Tijdens dit proces zijn er bovendien snippers eikenhout toegevoegd. Dit moet het bier een ‘vol en complex karakter’ geven. Onze interesse is gewekt.

Het etiket

In tegenstelling tot bijvoorbeeld hun Flamingo of hun IPA heeft de Barley Wine een vrij bescheiden ogend etiket. De stijl is zeker kenmerkend voor de Amsterdamse brouwerij, maar het geheel komt wat simpel over. Dat is de naam van het bier natuurlijk ook, maar je verwacht toch iets meer van een speciale editie.

Het label is wat blauwig van kleur en is voorzien van de naam van de brouwerij inclusief de welbekende struisvogel. Verder staat er de naam van het bier op met als toevoeging ‘Met eikenhout gelagerd’. Helemaal onderin vinden we het alcoholpercentage.

Schenken maar

In het glas heeft het bier de welbekende kleur van een goede barley wine, namelijk roodbruin. Het is ongefilterd en is daardoor wat troebel. De flinke schuimkraag heeft een vrij vaste structuur en is crèmekleurig.

De geur van het bier doet wat denken aan rode wijn. Het heeft iets rokerigs en zurigs en je ruikt goed dat dit bier een hoog alcoholpercentage heeft. Bovendien is de geur van het gebruikte eikenhout duidelijk aanwezig.

Rokerige smaak

Ook de smaak doet wat denken aan rode wijn. Het heeft allereerst de zoetigheid van stroop en karamel. Verder heeft het bier duidelijk een wat rookachtig aroma. Net als de eerder genoemde rode wijn heeft het ook iets houtigs. De afdronk is licht bitter.

Dat maakt de smaak van de Barley Wine vrij intens en complex. Je kunt er het best kleine slokjes van nemen en het dus meer drinken als een goede wijn. Wat ons betreft is het daardoor geen bier waarvan je meerdere flesjes op een avond drinkt.

Conclusie

De Barley Wine van ’t IJ is wederom een geslaagd brouwsel. Het is alleen geen allemansvriend. Heb je niks met een rookachtige smaak en drink je door het houtaspect geen rode wijn, dan is dit zeker niet jouw bier. Ben je hier echter juist wel enthousiast over? Dan is de Barley Wine een leuk alternatief voor het glas rode wijn laat op de avond.

Brouwerij: Brouwerij ’t IJ
Soort: Barley wine
Alcoholpercentage: 10 procent
Ingredienten: water, gerstemout, hop, gist

[kkstarratings]

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *