Bloggers Top 5: de beste bieren van 2015 (Anna Menting)

Met de overgang naar 2016 in het vooruitzicht denk ik nog even terug aan het bierjaar 2015. Een lijst maken is niet echt een van mijn specialiteiten, maar om nou alle bieren van afgelopen jaar te posten is natuurlijk ook weer zo wat. Toch heb ik een selectie gemaakt en van die selectie weer een selectie met als uitkomst deze vijf bijzondere bieren.

Emelisse – White Label Barley Wine Cognac BAWhite Label

De eerste keer een White Label drinken van brouwerij Emelisse. Afgelopen voorjaar was het dan zover. Na alle verhalen ben ik alleen maar nieuwsgierig geworden naar de flessen met dat karakteristieke witte etiket. Ik liep door de winkel en zag daar deze fles staan. Bij het uitpakken thuis kom ik er achter dat ik een BA versie van de barley wine te pakken heb. Wat een te gekke ervaring. Een bier om rustig voor te gaan zitten.

Põhjala – ÖÖ

Afgelopen zomer ben ik op een stedentrip geweest naar Tallinn.P1020530

De hoofdstad van Estland had veel moois te bieden en hier kon ik dan ook geen genoeg krijgen van de bieren van Põhjala. Ik was lichtelijk fan en bij thuiskomst heb ik er voor gezorgd dat er iemand een hele rij Põhjala voor mij zou regelen. Zo kon ik ook thuis nog eens kon genieten van deze mooie porter. En stiekem is denk ik rond deze tijd mijn liefde voor porter ook geboren. Helaas staat de ÖÖ niet eens op de foto kwam ik achter tijdens het schrijven van dit stuk.

Struise – Black NutsBlack Nuts

Afgelopen herfst ben ik meegegaan met een georganiseerde (bier)busreis richting Oostvleteren. Dan kom je er ook achter dat de bierwereld niet heel groot is en genoeg gekken bevat om een middag vol lachen,gieren en brullen te hebben. Bij het ’t Schooltje van Struise Brouwers is het altijd weer een leuk binnenkomen. De locatie is geweldig. Niet zichtbaar van de weg en achter de poort een mooie binnenplaats. Binnen in het leslokaal de tapmuur. Ook hier heb ik last van keuzestress. Wat is een goede volgorde? Links van rechts was voor mij de oplossing. Uiteindelijk heb ik een glaasje Black Nuts en dan zijn de proefglaasjes opeens te klein..

Kees – Export Porter 1750

Najaar 2015 ben ik begonnen met de StiBON opleiding. Mijn kennis wil ik nog meer verbreden en uitbreiden dus leek mij dit een prima aanvulling op mijn huidige kennis. Drie dagen achter elkaar van alles te weten komen over bier en ’s ochtends om 10.00u al beginnen met proeven van je eerste bier. Helaas, of juist eigenlijk niet, was er wat fout gegaan met de levering. Hierdoor kregen wij een Export Porter 1750. Geen probleem want ook deze porter is een pareltje.

En dan zijn we alweer aangekomen bij de winter van 2015. De dagen worden korter…

Bierderie, Ramses en Oscar – Strijdende Kater

P1020532Eigenlijk was dit bier toen ik het voor het eerste proefde nog niet op smaak. Dit bier staat er ook meer in omdat het een speciale gebeurtenis was toen dit bier gelanceerd werd. Met een hele club bierliefhebbers waren we afgereisd naar Haarlem om daar in Uiltjes bar de lancering mee te maken van dit bijzondere bier. Voor Oscar zou dit de laatste keer dat hij nog ergens heen zou gaan. Twee weken na de lancering van dit bier heeft Oscar er voor gekozen om afscheid te nemen van het leven hier op aarde omdat hij de strijd niet verder wilde aangaan met ALS. Een bijzonder persoon is niet meer.

De fles die hier thuis in de kast staat blijft daar nog een tijdje staan om deze volgend jaar open te trekken om het leven te vieren.

Volg Anna op Untappd:
Anna op Untappd

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *