Brouwerij De Prael: ‘Mensen staan open voor nieuwe smaken’ (interview)

1_Brouwerij_de_Prael
Amsterdam heeft een behoorlijke stempel op de bierkaart gezet in het verleden. Biermerken zoals Amstel en Heineken vinden allebei hun oorsprong in onze hoofdstad. De laatste jaren zijn er een flink aantal bijgekomen, vooral kleinere brouwerijen die zich richten op speciaalbier. Een daarvan is Brouwerij De Prael. Wij spreken met Hilde Amian, 32 jaar en commercieel manager bij de brouwerij.

Uit de hand gelopen hobby

‘Brouwerij de Prael bestaat sinds april 2002, toen werd er voor het eerst een Johnny gebrouwen aan de toenmalige locatie, de Helicopterstraat te Amsterdam. Brouwerij de Prael is begonnen vanuit een uit de hand gelopen hobby. Fer Kok en Arno Kooy brouwden hobbymatig bier, zongen zo nu en dan smartlappen én werkten in de geestelijke gezondheidszorg. In 2001 ontstond tijdens een brainstormsessie van Fer en Arno het idee om vanuit de geestelijke gezondheidszorg mensen een plek te bieden met stoer en eerlijk werk: een bierbrouwerij. De plannen werden gemaakt en verrassend snel werd er een pand, een brouwinstallatie en sponsoren gevonden.

Groei

De brouwerij groeide naar ongeveer twintig vrijwilligers die hielpen bij het brouwproces en ook de bierproductie groeide mee. Al vrij snel werd duidelijk dat de brouwerij eigenlijk te groot werd voor het pand aan de Helicopterstraat en er werd serieus over schaalvergroting nagedacht. Na een jaar diende het pand aan de Oudezijds Voorburgwal zich aan: totaal vervallen, maar wél op een van de oudste en mooiste plekken in het centrum van Amsterdam. Het pand werd totaal gerenoveerd en geschikt gemaakt voor de brouwerij. In augustus 2008 was de brouwerij klaar en werd het eerste bier met de nieuwe brouwinstallatie gebrouwen:  een Mary.

Acht nieuwe lagertanks

Sindsdien is Brouwerij de Prael steeds verder gegroeid. Inmiddels hebben ruim honderd mensen hun plek gevonden binnen onze bierbrouwerij.
De volgende uitbreiding staat op het programma: eind mei 2014 worden er acht nieuwe lagertanks geplaatst, hetgeen voor bijna een verdubbeling aan lagercapaciteit zorgt.’

Waar komen de grondstoffen vandaan?

‘De mouten komen uit Duitsland of uit België, hop wordt ingekocht bij Clarebout in België, water gewoon uit de kraan en de gist bij SBI als ik me niet vergis.’

Wat zijn de ambities en toekomstplannen?

‘Door de aanstaande uitbreiding kunnen we aan de immer stijgende vraag naar onze bieren blijven voldoen. Ons focusgebied is voor nu nog Groot Amsterdam, maar dit zal zich gaan uitbreiden naar heel Nederland. De eerste stappen op de exportmarkt zijn inmiddels ook al gezet.’

Zijn er voorbeeldbieren waar je jezelf aan spiegelt?

‘Wij kijken met bewondering naar Brouwerijen als Jopen en ’t IJ. Met beide brouwerijen hebben we een goede band en werken we regelmatig samen.’

proeflokaal-deprael
Het proeflokaal van De Prael heeft een huiselijke sfeer.

Speciaalbieren worden steeds populairder. Hoe denk je over deze toenemende populariteit?

‘Geweldig! Speciaalbier wint terrein en wordt door steeds meer mensen gewaardeerd. Mensen staan open voor nieuwe smaken en zijn nieuwsgierig naar bijzondere bieren. Niets is zo leuk als mensen in ons proeflokaal die eerst twijfelend een Johnny Kölsch bestellen om daarna ons gehele assortiment te zien proeven.’

praelWat zijn volgens jou de belangrijkste biertrends van dit moment?

‘Bieren laag in alcohol en met veel smaak. Prachtig! Onze eigen ‘De Klassieker’ Bitter is daar een mooi voorbeeld van. Met 4,5% laag in alcohol maar een absolute smaak bom met krachtige, fruitige hoptonen. Denk ook bijvoorbeeld een Emelisse 2,5 van Brouwerij Emelisse.’

Wat drink je graag zelf?

‘Ik heb een totaal zwak voor alle bieren van Weihenstephan. Pure, mooie bieren met een krachtige smaken. Of een Dead Pony Club van BrewDog. Heerlijk. Maar er gaat niets boven een Johnny Kölsch na een dag van noeste arbeid!’

Voor meer informatie kun je terecht op:  www.deprael.nl
Het proeflokaal is dagelijks (met uitzondering van de maandag) open vanaf 12:00 uur.

 

 

 

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *