Recensie: Mary – Brouwerij De Prael

5785-0w300h300__Mary_Prael_Triple_Dutch_BeerEr zijn verschillende redenen om een bier te kopen. Vaak weet ik al welke ik lekker vind en soms neem ik een ander bier mee omdat die mij wordt aangeraden. Als ik in een gekke bui ben wil ik ook nog wel eens een bier kopen om het etiket. Zoals ook de Mary van de Prael. De naam van mijn moeder op een flesje. “Die moet ik hebben”, dacht ik.
Het duurde wel even voordat er in mijn op kwam welke ‘Mary’, brouwerij de Prael heeft vereeuwigd met dit bier. De zangeres zonder naam is namelijk een beetje van voor mijn tijd.

Etiket

De etiketten van brouwerij de Prael zijn allesbehalve spannend maar tenslotte gaat het er om wat er in het flesje zit. Het is een rustig etiket met het logo van de Prael voorop en daaronder de naam van het bier. Alle bieren hebben hun eigen kleur wikkel en de Mary heeft rood meegekregen.
Het etiket verteldt mij dat ik te maken heb met een Barley Wine. Op de achterkant prijkt de zin: “Ach vaderlief”. Daarboven staat Vol en zacht is haar rondborstigheid. En daarmee vatten ze dit bier goed samen.

Omdat de schenktempratuur rond de 10° graden ligt heb ik het flesje even uit de koelkast laten staan. Als ik het inschenk zie ik dat de kleur tussen amber en oranjegoud in zit. Het bier heeft niet een hele grote schuimkraag. Hey is een beetje lichtbruin van kleur en deze slinkt ook snel tot een dun laagje na het inschenken. De geur die vrijkomt is niet heel intens, maar toch wel fris en fruitig. Dit fruitige proef ik ook terug in het bier zelf. Na enig naslagwerk kom ik er achter dat tijdens het brouwen ook schil van de sinaasappel wordt meegegist. Dit feit en ook de smaak van caramel die naar voren komt en de restsuikers die typisch zijn voor een Barley Wine maken dat dit bier ook een zoetje heeft. De afdronk is niet heel bitter maar mooi in balans met het zoetige.

Het alcohol percentage van deze Barley Wine is 9,7% en daarmee wat een de lage kant voor dit type bier. De alcohol is daardoor niet heel overheersend aanwezig in het bier.

Brouwerij

BDP_PN8393_Tapruite39E0277Het is niet het eerste bier wat ik gedronken heb van de Prael. De Prael geeft al zijn bieren een naam mee van een levenslied zanger of zangers. Te denken valt aan onder andere ook de Johnny, Willeke, Willy en Doe Maar. Het proeflokaal in Amsterdam heb ik ook eens bezocht. Een mooie locatie in de binnenstad. Wat bijzonder is, is dat de Prael als eerste ook medewerkers in dienst nam die een psychiatrische achtergrond hebben. Hierdoor krijgt de brouwerij ook nog een sociale functie.
In het proeflokaal hangt een ongedwongen sfeer met aan de voorkant bij de bar de mooie oude taps met daaraan allemaal bekende Hollandse zangers en zangeressen. Aan de achterkant heb je een mooi zicht op het brouwproces. De installatie die er staat is wel modern, maar ze brouwen nog steeds op de oude wijze.

Conclusie

Dit is een gouden greep. Zeker een bier dat ik vaker zal gaan drinken. Het is soms verrassend dat een bier dat je gewoon zomaar op de gok koopt zo mooi kan uitvallen. Door van te voren geen verwachting te hebben kan je het goed proeven zonder bevooroordeeld te zijn.

Mary van Brouwerij de Prael is te koop via:
biernavigatie

Comments

comments

2 thoughts on “Recensie: Mary – Brouwerij De Prael”

  1. Pingback: Brouwerij De Prael: 'Mensen staan open voor nieuwe smaken' (interview) - BierNetwerk
  2. Trackback: Brouwerij De Prael: 'Mensen staan open voor nieuwe smaken' (interview) - BierNetwerk
  3. Pingback: Bloggers Top-5: De lekkerste bieren van 2014 (Anna Menting) - BierNetwerk - voor de bierliefhebber
  4. Trackback: Bloggers Top-5: De lekkerste bieren van 2014 (Anna Menting) - BierNetwerk - voor de bierliefhebber

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *