Café-brasserie Dudok toont lef en visie met opvallende bierkaart

001Nog niet zo heel lang geleden moest je voor een goed glas speciaalbier in de horeca uitwijken naar een biercafé dat helemaal voor dat doel was ingericht. Speciaalbier in de reguliere horeca behelste vaak niet veel meer dan de usual suspects: Palm, Duvel, een verdwaalde Grimbergen of Leffe. Ook in de restaurants en brasserieën was het vaak huilen met de pet.

Tegenwoordig zie je gelukkig steeds vaker, naast de biercafé’s, tenten opduiken die wel hebben nagedacht over de bierkaart. Grofweg kun je die onderverdelen in twee categorieën: zij die gewoon zoveel mogelijk speciaaltjes uit de fles op de kaart hebben gezet en het dus moeten hebben van aantallen, en zij die opvallende keuzes maken met afwijkende biersoorten, al dan niet op de tap.

Trefzeker

Brasserieketen Dudok valt in die laatste categorie en heeft begrepen waar speciaalbierliefhebbers op zitten te wachten. De kaart is niet overdreven uitgebreid, maar juist de specifieke keuzes vind ik zeker voor een café-brasserie gewaagd en toont een eigen smoel.

Tripel Kanunnik

Star of the show is de tapversie van de Wilderen Tripel Kanunnik, een Belgische tripel gebouwen met vier granen. De kenmerken: een kruidige smaak, een milde afdronk en flink wat carbonatie. Uit de tap smaakt deze tripel nog zachter dan uit flesje en is een heerlijke maaltijdbegeleider, voornamelijk wat lichtere gerechten als kip, vegetarische schotels of vis. Een gewaagde keuze om deze vast op de tap te zetten, maar daarmee toont de keten karakter en een neusje voor lekker speciaalbier en bovendien een tikkeltje lef, iets waar andere brasserieën (en restaurants) wat mij betreft een voorbeeld aan kunnen nemen.

Pilseners

Andere opvallende keuzes zijn de twee pilseners. Met de oerpils der pilseners ‘Pilsner Urquell’ kun natuurlijk niet misgaan. Deze klassieker zie je maar weinig op menukaarten in de Nederlandse horeca, al blijft het bier – uiteindelijk toch ‘maar’ pilsener – ook hier wel wat aan de prijs. Ook de Italiaanse pilsener Peroni is een aparte keuze, die waarschijnlijk te maken heeft met de iets Italiaans getinte menukaart.

De usual suspects completeren de kaart: Duvel, Grimbergen, La Trappe (wel de Quadrupel), Palm en Leffe en Grolsch zijn de meer reguliere keuzes. Prima voor wie iets bekends wil, maar op enkel deze namen zou deze blog natuurlijk nooit geschreven zijn.

Dudok vind je Arnhem, Tilburg, Rotterdam en Den Haag. Oja, niet onbelangrijk: het eten is er meer dan prima en de appeltaart schijnt hemels te zijn (nog niet zelf uitgeprobeerd).

dudok_bieren
De bierkaart van Dudok: niet heel uitgebreid, wel een aantal opvallende keuzes.

 

Volg op Google Plus

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *