Recensie: Urchon Bruin

Urchon BuinSoms kom je van die bieren tegen waarvan je van tevoren geen flauw idee hebt waar het naar smaakt of welke stijl je überhaupt kunt verwachten. Deze is er zo een. Het etiket verraadt niet al teveel: een egel kijkt je een beetje kwaad aan en de vermelding ‘Belgisch bier’ zegt in ieder geval iets over het land van herkomst.

Achterop lees je nog het alcoholpercentage: dat bedraagt 7,5 procent. Verder is het bier afkomstig van ‘Brasserie des Géants‘, maar ook daar heb je waarschijnlijk nog nooit een broodje gegeten. De website vertelt enkele weetjes over de vochige streek, waar veel egels voorkomen. Deze worden door de plaatselijke bevolking ‘Urchons’ genoemd, vandaar het beestje op het etiket. Rest je weinig anders dan het flesje te openen en de proef op de som te nemen.

En dat valt niet tegen. Wat ik in mijn glas goot was een donker-amber, troebel bier met een mooie, forse schuimkraag die lang overeind bleef. Echt bruin kan ik de kleur niet noemen overigens, ondanks wat het etiket me wil doen geloven. Het zegt waarschijnlijk wat meer over de stijl: ik verwacht een micro-gebrouwen dubbel.

Zoet, zoeter

Dan de geur. Die is verrassend zoet en flink aanwezig. Bruine suikers, zoete rum, vanille, gesuikerde rozijnen en caramel: alsof je je neus in de etalage van een goede patisserie steekt. Anders dan andere bruine dubbels, anders dan ik wellicht ooit geroken heb. Dit bier heeft geweldige, sterk aanwezige aroma’s en daar mag het trots op zijn.

De smaak is niet veel minder verrassend. De zoete aroma’s worden bijna allemaal omgezet in daadwerkelijke smaaknotities, maar toch voelt het bier op de tong wat meer aards. Gist, koekdeeg en zoetigheden rollen vrolijk over elkaar heen op je tong, hier en daar ruimte latend voor wat donker, zoet fruit (druiven?) en brood. De afdronk is redelijk mat en verdwijnt relatief snel voor zo’n druk smakenpalet.

Koolzuur

Opvallend is de flinke hoeveelheid koolzuur, en ook eigenlijk mijn belangrijkste kritiekpunt. Het is net wat té. Ietsje minder carbonatie zou van deze dubbel een echte topper in het genre maken. Nu heb je soms het idee dat je alleen schuim in je mond hebt, en dat verpest niet alleen soms het mondgevoel, maar gaat ook ten koste van de smaakbeleving.

Nu is het in ieder geval een heel opvallende, eigenwijze dubbel met een eigen (zoet) karakter en behoorlijke diepgang. Lekker voor de komende herfstmaanden of voor bijvoorbeeld bij een zoete pannenkoek.

Volg  op Google Plus

Wat vind jij? Als jij dit bier ook gedronken hebt laat dan een waardering achter door op de ster van jouw cijfer te klikken. Of post een eigen recensie door middel van een reactie.

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *