De Bock is los!

We hebben de nazomer definitief achter ons gelaten wat plaats maakt voor een nieuw seizoen – het bockbierseizoen welteverstaan! Vanaf vandaag, vrijdag 26 september, is het officieel weer de dag waarop wij samen mogen proosten met deze herfstbieren.

einbecker_ur_bock_dunkelWat is eigenlijk het verhaal achter bockbier? Heeft het überhaupt iets te maken met een bok? Ik haal je maar gelijk uit die illusie want buiten het feit dat dit dier pronkt op menig etiketten heeft het niets met een bok te maken. Of je moet geloven in het verhaal over de Germaanse god Donar (half mens, half bok)? Het echte verhaal is afkomstig uit het Duitse Beieren waar het is ontstaan als verbastering van Einbecker bier. Dit bier werd op z’n Beiers als “Ainpöckisch Bier” uitgesproken, verkort “Ainpöck” en ten slotte vroeg men om “Ein Bock”. Bock werd begrepen als de diernaam bok. Het is een verschijnsel dat volksetymologie wordt genoemd. Dat wil zegen dat een woord zoals we dat in zijn huidige vorm kennen, is ontstaan doordat de eigenlijke herkomst niet meer begrepen werd, en de taalgebruikers een wel bekend woord ermee associeerden. Zo weten we dat ook weer!

Lekker belangrijk die naam, maar wat is nu eigenlijk bockbier? Van oorsprong is bockbier het eerste brouwsel van de nieuwe oogst hop en tarwe of gerst. Een wat zwaarder bier met karakter! Door het karameliseren van de suikers uit mout – en dat mout daar zijn ze niet zuinig mee bij bockbieren – krijgt de herfstbock haar zoete smaak. De enige eis die aan een bockbier wordt gesteld is dat het een stamwortgehalte van minimaal 15,5 Plato heeft. Naast dit technische aspect is het natuurlijk ook belangrijk om te proeven. Dat kan weer volop tijdens de komende bockbierfestivals. Wanneer zijn deze dan, en waar? Kijk op de biernetwerk-evenementenkalender en ben er bij!

Wist je trouwens dat bockbier het meest gedronken speciaalbier is van Nederland? Het is een zeer gewaardeerde biersoort en jaarlijks wordt het lekkerste bockbier van Nederland gekozen. De 2014 editie vindt plaats op 18 oktober in de nieuwe afvulhal van de Gulpenbrouwerij in Gulpen. Hier worden door 140 proevers maar liefst 45 bockbieren uit fles geproefd! Waar kan ik me inschrijven?

Proost!
Yvonne van Houtum – bierliefde.nl

 

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *