Recensie: Earl Grey IPA – Emelisse

IMG_5549

Bier en thee lijken soms wel elkaars tegenpolen. Zo wordt de eerste graag in de markt gezet als een echte mannendrank, terwijl bij thee juist de vrouw het doelwit is van de reclamejongens. Het Zeeuwse Emelisse, altijd in voor nieuwe smaakcombinaties, combineerde een IPA met earl grey-thee. Een goed huwelijk?

De Earl Grey IPA van Emelisse is ontstaan als een zogenoemde collaboration brew met Marble brewery uit Manchester. Je vindt dit terug in kleine lettertjes op het etiket, maar verder is het gewoon uitgevoerd in de bekende minimalistische huisstijl van Emelisse. De kleur is deze keer, hoe kan het ook anders, earl grey-grijs. Geheel in lijn met de bekende doosjes thee.

Het etiket geeft helaas maar weinig prijs over de ingrediënten. We moeten het doen met: water, gerstemout, hop, gist en thee. Het bier heeft een alcoholpercentage van 6,8 procent, gelijk aan hun Blond.

Uiterlijk

Na het inschenken valt vooral op dat het bier vrij troebel is. Hun DIPA is bijvoorbeeld een stuk helderder van uiterlijk. De kleur is amber en neigt wel wat naar die van thee. Bovenop bevindt zich een volle licht crèmekleurige schuimlaag die snel wat inzakt, maar wel mooi blijft hangen.

Geur

De geur is duidelijk IPA-achtig. Het is erg bloemig en met een beetje fantasie is er ook wel iets van thee in te herkennen. Toch overheerst met name de geur van hop, wat natuurlijk alleen maar positief is voor een goede IPA.

Smaak

In eerste instantie smaakt het bier vooral als een lekkere IPA. Het is goed bitter, waarbij we vooral grapefruit en wat karamel herkennen, maar nog niet echt thee. De nasmaak heeft soms bijna iets zeepachtigs. Nadat we het bier iets langer lieten staan kwam het thee-aspect wat beter uit de verf en werd de IPA wat complexer. Niet te gulzig drinken dus.

Conclusie

De Earl Grey IPA van Emelisse is een goede vondst. De wat bittere smaak van een kop earl grey-thee past perfect bij de bitterheid van een IPA. De Zeeuwse brouwer heeft daarbij de juiste balans weten te vinden zodat de thee niet overheerst. Toch blijft de vraag bij dit soort experimenten altijd of het echt iets toevoegt of dat het meer een gimmick is. In dat geval komen we toch uit op het laatste. Het is een leuk bier om een keer te proberen, maar er gaat toch niets boven een goede ‘normale’ IPA.

Brouwerij: Emelisse
Soort: IPA
Alcoholpercentage: 6,8 procent
Bitterheid: 45 EBU
Ingrediënten: Water, mout, gist, hop, thee

Volg Steven op Untappd:
Steven op Untappd

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *