Deze 5 biertrends bepalen 2016

Wat brengt het komende jaar op biergebied? Wij hebben daarop zo onze eigen visie, en delen die graag met jullie. Deze 5 trends gaan in 2016 het bierlandschap mede bepalen in Nederland.

1. Craft-brouwers lanceren totaalconcepten

Kleine brouwers zijn steeds minder vaak alleen maar dat: kleine brouwers. Hun brouwactiviteiten gaan vergezeld met horeca-achtige activiteiten als een proeflokaal, brewpub en restaurant. Zo zetten zij meer en meer een totaalconcept neer waar het voor de bierliefhebber goed toeven is. Een goed voorbeeld hiervan is Oproer, de nieuwe samenwerking tussen voormalige brouwers Rooie Dop en Ruig.

2. Scotch ale maakt een opmars

Engelse stijlen zitten in Nederland al een tijdje in de lift. Porters, stouts, IPA’s: de beer geek lust er wel pap van. Relatief nieuw in dat rijtje is de Schotse Scotch ale, een bier gebrouwen met donkere mouten en kandijsuiker. Het genre is allesbehalve nieuw, maar in Nederland bleef deze bruine rakker tot nu toe onderblicht. Daar gaat verandering in komen.

De Scotch ale smaakt doorgaans zoet, moutig en in min of meerdere mate gebrand. Steeds meer Nederlandse brouwerijen zullen deze relatief toegankelijke stijl in hun assortiment opnemen.

3. Barrel aging professionaliseert

Vele brouwers experimenteerden vorig jaar met barrel aging, met wisselend succes. Steeds meer van hen beseffen dat je voor een goed resultaat goede vaten nodig hebt, en het liefst veel van dat. Zodat je het eindresultaat kunt uitbalanceren met meerdere vaten. Dat is dan ook wat wij volgend jaar zien gebeuren. Niet alleen zullen brouwers steeds bekwamer worden met het eikenhout, ook de barrel aging-programma’s worden bij diverse brouwers (flink) uitgebreid, zo leerden wij uit gesprekken met hen. Dat komt het eindresultaat ten goede.

Aan de andere kant liggen hier wel uitdagingen. Want goede vaten zijn schaars en worden alleen maar schaarser. Anyhow: barrel aging wordt in Nederland stukje bij beetje volwassen. We zijn er nog niet, maar we houden hoop!

4. Growlers? Yes please!

GrowlerZoals zoveel biertrends is ook de growler afkomstig uit de VS. Deze hervulbare, afsluitbare flessen die je bij brewpubs en lokale brouwers laat afvullen met vers bier. Wij zijn in ieder geval voorstander van deze trend. Dus wellicht is het wishful thinking, maar wat ons betreft gaan liefhebbers in 2016 massaal aan de growler!

5. Eigen brouwmateriaal dankzij crowdfunding

Het investeren in goed brouwmateriaal met voldoende capaciteit is allesbehalve goedkoop. Toch is dat wel de aangewezen weg voor veel kleinere gastbrouwers die echt serieus aan de slag willen en willen doorgroeien. Want de afhankelijkheid van een brouwerij die eigenlijk jouw bieren net niet genoeg kent of reproduceert, is allesbehalve optimaal.

DIY dus, maar dat brengt wel forse investeringen met zich mee. Crowdfunding is hiervoor de aangewezen weg, want laagdrempelig, relatief weinig risicovol en liefhebbers genoeg. In 2016 zullen dan ook steeds meer kleinere jongens doorgroeien met eigen materiaal dankzij deze financieringsvorm.

Volg Raymond op Untappd:
Raymond op Untappd

 

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *