Emelisse: “White Labels gaan door”

Emelisse White label

Emelisse zal voorlopig niet stoppen met de productie van de “White Label”-reeks op vat gerijpte bieren. Dat zegt brouwer John de Vries aan onze redactie. Hij laat ook verstaan zich volop toe te leggen op de White Labels en de core range (waaronder de DIPA en de imperial stout), en dat Emelisse zich niet alleen zal toespitsen op zoete fruitbieren, zoals wordt beweerd.

Eind september voltrok zich wellicht het grootste nieuws van het jaar in de Nederlandse ambachtelijke bierwereld: brouwer Kees Bubberman stapte op bij Emelisse in Kamperland. Aan de grond van dat afscheid lagen onder meer creatieve verschillen, zo bevestigde Bubberman al eerder aan ons. “De brouwerij wil zich op een nieuwe markt richten en daar hoort onder andere een zoet bessenbier en een dubbel à la Grimbergen bij”, liet hij verstaan. “Het is jammer dat het zo moet lopen, ik heb altijd het beste voorgehad met Emelisse.”

Na het vertrek van Bubberman bleef het stil rond de White Labels, waar Emelisse naam en faam mee verwierf. Oorspronkelijk waren alle White Labels op vat gerijpte varianten van de imperial stout, maar nadien kwamen er ook barleywines, wheat wines en Vlaams oud bruin bij. Het gonst daarom ook de laatste tijd van de berichten dat de White Labels niet meer gemaakt zouden worden.

Nieuwe releases

“Dat is niet zo”, zegt John de Vries van Emelisse aan BierNetwerk. “Er staan zelfs nieuwe releases op de planning. Zo komt in januari de stout op Ardbeg-vaten uit, en in februari op Móine, een speciale whisky van de Bunnahabhain-distilleerderij. Binnenkort koop ik ook nieuwe vaten. Verder ga je er maar gerust van uit dat ik gewoon doorga met het vatproject, al zullen we ons wat meer toeleggen op de DIPA, TIPA, 2.5, Smoked Rye IPA, Saison, Espresso Stout, IRS en de White Labels. Iets anders doe ik pas als ik er de ruimte voor heb.”

Dat Emelisse zich voortaan zou gaan toeleggen op zoete fruitbieren en dubbels, noemt de Vries “grote onzin”. “Het fruitbier in kwestie is een braambessenbier dat elders wordt gebrouwen en hoofdzakelijk voor de lokale markt. Het is de bedoeling dat vrouwen die voor een zoete kriek gaan, ook gewoon dat bier zouden kunnen drinken. Ook Bier & Co toonde interesse, maar voorlopig blijft het in de testfase. Werkt het niet, dan kunnen we er nog altijd mee stoppen.”

“We zullen wel zien hoe het loopt”, reageert Bubberman, die inmiddels bijna klaar is om zijn eigen brouwerij Kees! te openen in zijn thuishonk Middelburg. “Ik wens ze het allerbeste, maar ik ben er zeker van dat ze nog wel wat White Labels achter de hand zullen hebben.”

Fotocredit: Ölradet Ölblog

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *