Bloggers Top-5: De lekkerste bieren van 2014 (Martijn Knegt)

Voor de tweede keer maak ik een jaarlijstje voor deze site en voor de tweede keer is het ontzettend moeilijk, want ook dit jaar heb ik weer ontzettend veel nieuwe bieren geproefd. En vaak komt het voor dat je een bier slechts éénmaal proeft, vaak onder nogal verschillende omstandigheden. Want je beleeft een bier toch anders als je hem gewoon thuis op de bank drinkt of dat je op een stralende zomerdag bij Struise in de zon zit biertjes te proeven terwijl de brouwer jouw vlees op de BBQ staat te keren.

Maar goed, ik heb mijn untapdd geschiedenis er even bij gehaald en uit de hoogst gewaardeerde check-ins de volgende 5 in willekeurige volgorde uitgekozen.

De_Molen_t_IJ_Double_IPADouble I.P.A. – Brouwerij t’IJ/De Molen

Verschrikkelijk veel valt er niet te zeggen over deze DIPA, want ik vind het een schoolvoorbeeld voor de stijl. Een iets troebel donker oranje bier met een kleine stevige schuimkop en een aroma van tropisch fruit. De bekende citrus in de smaak maar ook ananas, gevolgd door wat zoete karamel. En je blijft de bitterheid lekker proeven lang na je laatste slok.

 

kastanjebier

Kastanjebier/Winterbier – Mommeriete

Bij de brouwerij van de tap gedronken, daar stond het als kastanjebier op de kaart maar na even zoeken blijkt het hetzelfde als hun winterbier te zijn. Een amberbruin bier gebrouwen met tamme kastanjes en een vleugje rookmout. Het resultaat is een zoet en notig bier met een vrij stevige body die pas op het laatst zijn subtiele rook smaak verhuld.

Dark Hops – Eem/Pampus

Je hebt zwarte I.P.A.’s en je hebt gitzwarte I.P.A.’s. Dit is zo’n gitzwarte en een hele fijne. Deze combineert echt het beste van twee werelden. Aan de ene kant de bitterheid van een puike I.P.A. en daar tegenover de drop, koffie en geroosterde mout van een goede stout! Extreem, complex maar toch erg drinkbaar.

troubadour-magma-galaxyTroubadour Magma Galaxy – De Musketiers

De standaard versie is al een klassieker maar deze special edition was net nog een beetje fijner. Alleen de diep oranje kleur en de romige schuimkraag doen je al watertanden. Ik heb de standaard en deze niet naast elkaar vergeleken maar de Galaxy lijkt nog fruitiger (Mango!), zoeter en meer hopbitter te hebben dan het origineel. Een perfect bier voor de late zomeravonden.

 

 

Black Damnation V Double Black – Struise Brouwers

Hij kwam al eerder voorbij in het jaarlijstje van Nils, en dat is niet raar want dit extreme bier zal je altijd bijblijven. Deze heeft alle kenmerken die de Cuvee Delphine zo’n fantastisch bier maakt en vergoot dat vervolgens uit. Resultaat: een imperial stout die zo vol van body en dik is dat je het kan zien teruglopen in het glas na een slok.

Volg Martijn op Untappd:
Martijn op Untappd

 

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *