Innis & Gunn komt met een Toasted Oak IPA, gerijpt op eikenhout

Innis-and-Gunn-IPAHoutgerijpte bieren, we kijken er al niet echt meer op. Maar als dat bier een IPA is, dan mag je dat best bijzonder noemen. IPA’s bevatten namelijk doorgaans niet zoveel alcohol, en juist alcohol trekt de smaken goed uit het hout.

Oakerator: raadselachtige rijping

De Schotse brouwer Innis & Gunn heeft daar voor hun nieuwe Toasted Oak IPA, de eerste IPA van ze, een creatieve oplossing voor bedacht. Het driemaal gehopte biertje met 5.6 procent alcohol is 41 dagen gerijpt in een door hun gepatenteerde ‘Oakerator’, een mysterieus apparaat waarmee je volgens hen ‘het hout in het bier stopt, in plaats van dat je het bier in het hout stopt’.

De Oakerator is niet nieuw, deze methode van barrel aging gebruikte Innis & Gunn al eerder voor andere bieren van ze. Een speurtocht naar de Oakerator op het internet levert niet veel op, dus we kunnen je niet precies vertellen hoe het werkt. Volgens de brouwer levert het in ieder geval een bier op dat mooi de fruitige en bittere smaken van de hopsoorten combineert met de vanilletonen uit het eikenhout. Ook zou het een IPA opleveren die volgens hen veel dichter bij de smaak ligt van dit biertype zoals het rond 1800 gemaakt werd.

Engelse hopvarianten

Het bier is verder op smaak gebracht met twee Engelse hopvarianten: Styrian Goldings en Goldings. Innis & Gunn heeft het bier geur- en smaaknotities van versgemaaid gras, grapefruit en dennen. Het heeft in ieder geval al voor de wereldwijde lancering een zilveren plak gehaald op de World Beer Championships. Op Ratebeer wordt wat minder enthousiast gereageerd door hen die het bier al geproefd hebben. Nu hopen dat het bier snel naar Nederland komt, dan kunnen we het zelf beoordelen.

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *