Recensie: Pepperspray Porter – Het Uiltje

Pepperspray_Porter_1

Bier en peper, het lijkt zo op het eerste oog een vreemde combinatie. Toch is peper een ingrediënt dat je vaak proeft in bepaalde soorten bier. Met name bij een stout of een porter proef je weleens een vleugje van dit goedje. Een goede toevoeging, maar wat gebeurt er als je de heetste peper ter wereld in bier stopt? Simpel, dan krijg je Pepperspray Porter.

De Pepperspray Porter is een van de nieuwste bieren van het Uiltje uit Haarlem. Deze brouwerij heeft in zijn korte bestaan al heel wat mooie bieren gebrouwen. Zo waren we erg gecharmeerd van de Barrel Aged-versies van Meneer de Uil en is de Steenuil een persoonlijke favoriet.

Carolina Reaper

Dat het een brouwer met lef is bewijzen ze helemaal met hun nieuwe bier. De heetste peper ter wereld toevoegen tijdens het brouwen, je moet het maar durven. Maar goed, zoiets verzinnen is natuurlijk leuk, maar levert het ook iets op waar wij bierliefhebbers op zitten te wachten?

Allereerst nog even over het bijzondere ingrediënt van dit bier, de Carolina Reaper. De peper wordt gekweekt door Ed Currie uit het Amerikaanse South Carolina. De pikantheid van de rode vrucht zou in de buurt komen van pepperspray. In 2012 riep het Guiness Book of Records de peper zelfs uit tot heetste ter wereld. Dat belooft een heet biertje dus.

Het etiket

Zoiets bijzonders vraagt natuurlijk ook om een opvallend etiket. Het Uiltje is daar zonder meer in geslaagd. Het design wijkt flink af van wat we van het Uiltje gewend zijn. Hun overige bieren beschikken vaak over een etiket in een enkele kleur, voorzien van de naam en het kenmerkende uiltje.

Voor de Pepperspray Porter is wat meer uit de kast getrokken. Het etiket is zwart met voorop een getekende versie van de Carolina Reaper. Een leuk detail is het uiltje dat voor dit bier uitgevoerd is in rood met gele vlammen.

Uiterlijk en geur

In het glas ziet het bier eruit als een typische porter. Het is erg donker van kleur en heeft daardoor wel wat weg van zwarte koffie. De schuimkraag is mokkabruin en verdween vrij snel. Met een alcoholpercentage van 8,6 procent is het een vrij stevig bier.

Zo’n bijzonder ingrediënt verwacht je ook terug te vinden in de geur, maar dit is niet het geval. Het bier ruikt eigenlijk typisch porter-achtig. Je ruikt wat karamel, koffie en mout.

Smaak

En dan nu hetgeen waar je waarschijnlijk erg benieuwd naar was, want hoe smaakt nou zo’n biertje met de heetste peper ter wereld? In eerste instantie proeft het als een echte porter. Het begint met het zoetige van karamel, gevolgd door de bitterheid van pure chocolade en koffie.

Niet veel bijzonders dus, maar na ongeveer een seconde knalt de Carolina Reaper erin. Het is een pikantheid die er pas later in komt, zoals ook bij een aantal sambals en bij tabasco het geval is. Het was niet zo heet dat je na een slok snakte naar water, maar wel duidelijk aanwezig.

Na een paar slokjes voelde ik zelfs mijn tong branden en raakte m’n keel wat geïrriteerd. Ook kreeg ik het er warm van. Een dergelijke ervaring had ik nog niet eerder van bier, dus dat was zeker even wennen.

Conclusie

Maar is een porter met de Carolina Reaper nu een gouden vondst of is het meer een gimmick? Helaas is het voor mij vooral het laatste. De peper is te erg aanwezig om echt van het bier te kunnen genieten. Ik raad iedereen die de Pepperspray Porter wil proberen dan ook aan het flesje te delen. Het is beslist een bijzonder experiment, maar daar blijft het helaas ook bij. Ik zie chilipepers liever terug op m’n bord.

Brouwerij: Het Uiltje
Soort: Porter
Alcoholpercentage: 8,6 procent
Ingrediënten: water, gerstemout, hop, gist, peper

Volg Steven op Untappd:
Steven op Untappd

Comments

comments

3 thoughts on “Recensie: Pepperspray Porter – Het Uiltje”

  1. Pingback: Recensie: Uilskuiken – Het Uiltje
  2. Trackback: Recensie: Uilskuiken – Het Uiltje
  3. Pingback: Rogue Ales komt met pittige Sriracha Stout - BierNetwerk - voor de bierliefhebber
  4. Trackback: Rogue Ales komt met pittige Sriracha Stout - BierNetwerk - voor de bierliefhebber

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *