Recensie: Brand IPA

IPA_glas_flesAl een aantal jaren organiseert bierbrouwer Brand een brouwwedstrijd voor amateurbrouwers om een bepaalde biersoort te brouwen die door Brand zal worden uitgebracht als speciale release. De door Jacques Bertens gebrouwen Brand Zwaar Blond was zo’n groot succes dat deze vast in het assortiment terechtkwam.

De IPA is momenteel razend populair in Nederland. Het was dan ook niet vreemd dat Brand afgelopen jaar koos voor een IPA-wedstrijd. Jeroen Free uit Bergen op Zoom won de webstrijd en dus hebben we nu de Brand IPA! Of deze vast in het assortiment wordt opgenomen is bij ons overigens niet bekend.

Het bier

Ik ben stiekem altijd wel een beetje huiverig als een macrobrouwerij een poging doet om zich op een extremer bier te gaan richten. De ‘Bierkenner gevraagd’ pogingen van Grolsch bijvoorbeeld zijn bedroevend te noemen. Brand heeft naar mijn mening een beter en meer een ambachtelijk imago.  Ze hebben zich bewezen wel vaker geslaagde speciaalbieren te maken die afwijken van de standaard. Zo vind ik de Brand Up een erg prettige pils.
Bij de IPA is er gekozen voor een mooi bijpassend glas. Er is gekozen voor een Teku-glas met opdruk van het Brand IPA-logo. Een prettig glas om uit te drinken waar de geur mooi in blijft hangen.

Geur en Smaak

De geur en aroma’s van de Brand IPA zijn mooi bloemig, duidelijk is meteen dat er niet gekozen is voor een bittere IPA maar voor een fruitig en bloemig karakter. Dit komt ook terug in de smaak. Bij het inschenken van het glas verdween de schuim helaas als sneeuw voor de zon. Had wel wat meer wand klevend mogen zijn. Een IPA met een dikke schuimkraag vind ik prettiger, dit houdt de aroma beter in het bier.

Brand-IPA2Bloemigheid en fruitigheid overheersen. Beetje mandarijnen en citrus geven een fris en zoetige smaak af aan het bier. De bitterheid komt aan het tijd maar is niet nadrukkelijk aanwezig. Er is duidelijk gekozen voor een goed toegankelijk bier, een instap IPA dus. De extreme hopheads kunnen dit bier beter links laten liggen. Ene kant jammer dat ze niet een stapje extra hebben gezet om ook de IPA liefhebbers te bedienen, aan de andere kant ook een logische keuze van een grotere brouwerij.
Met een alcoholpercentage van 7% is dit overigens geen wegdrinkbier, de alcohol is aanwezig tussen de bloemigheid en prikt er samen met de bitterheid in de afdronk een beetje door. De smaak van fruit blijft lekker lang hangen achteraf.

Conclusie

De Brand IPA is een goed gebrouwen IPA. Voor de bier leek is het een leuke manier om een IPA te leren kennen, voor de bierfreak is het een fris tussendoortje die je op het terras kunt drinken zonder zenuwachtig op zoek te hoeven gaan naar de dichtstbijzijnde speciaalbier kroeg. Als ik Brand zou mogen adviseren zou ik deze zonder aarzelen toevoegen aan het standaard assortiment. Cheers!

De Brand IPA is nu verkrijgbaar in de horeca en vanaf komende maand ook in de supermarkt en slijter.

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *