Recensie: Brand Zwaar Blond


brandzwaarblond
Al 33 jaar ploeter je als hobbybrouwer op je zolder. Je brouwt bieren voor vrienden en familie, in besloten kring laat je mensen proeven van je grootste passie. Totdat jouw recept wint in een hobbybrouwwedstrijd, Brand het op grote schaal gaat brouwen en je bier ineens in heel Nederland te koop is. Een droomscenario voor veel hobbybrouwers, en precies wat hobbybrouwer Jacques Bertens uit Loon op Zand overkwam.

Jacques’ ‘weapon of choice’ voor de wedstrijd, georganiseerd door Brand en PINT, was een bitterig, fruitig brouwsel, op smaak gebracht met onder andere vijf soorten hop. Slim, want de door Heineken opgekochte brouwer staat bekend om zijn, zeker voor een macrobrouwerij, wat hoppige bieren.

Vijf soorten hop en drie soorten mout

Om kort te gaan: hij kwam, zag en overwon. Brand heeft vervolgens samen met Jacques zo goed mogelijk geprobeerd het recept op grote schaal na te maken. Het resultaat is Brand Zwaar Blond, zoals zijn naam doet vermoeden een blond, bovengistend bier. Het alcoholpercentage bedraagt 8,5 procent en naast vijf soorten hop is het goedje gebrouwen met tarwemout, gerstemout en caramout.

Het bier is helder en goudkleurig, iets negeind naar oranje-amber. De schuimkraag is spierwit en fijn van structuur. Het heeft niet de dikte van bijvoorbeeld een Duvel, maar is prominter aanwezig dan bij veel genregenoten en blijft netjes aanwezig. De geur verraadt direct het stevige hopgebruik, vooral citrusaroma’s voeren de boventoon en doet wat denken aan een IPA. Hoe warmer je het bier opdient, hoe duidelijker ook een andere geur ontwaart: die van ontbijtgranen.

Grapefruit en muesli

De smaak volgt eigenlijk ditzelfde dubbele patroon. Vrijwel direct proef je het bitterige fruit (grapefruit), met hier en daar een zoetig, ananas-achtig randje. Die bitterheid blijft lang hangen. In die zin neigt het bier sterk naar een IPA. Daaronder ligt een smaak die doet denken aan goede muesli, vermengd met noten en geconfijt fruit, dat laatste waarschijnlijk veroorzaakt door het gist. Vooral de bittere fruitsmaken en de muesli vloeien samen langzaam weg, blijven lang aanwezig en vechten rollebollend op je tong om je aandacht.

Ruw randje

Je merkt hier een ruwe randje in het brouwsel: de balans is niet helemaal perfect. De smaken schieten nog net teveel kanten op, het wil net iets teveel tegelijktertijd, hoewel dat het bier ook zijn charme geeft. De smaak is namelijk complex en er valt veel in te ontdekken. Een glas was dan ook niet voldoende voor deze recensie.

Conclusie

Brand Zwaar Blond is naar mijn mening veruit het meest interessante bier in hun huidige assortiment. Ik heb het gevoel dat het recept nog wat verfijning kan gebruiken, maar het resultaat is absoluut de moeite waard. Het bier is behoorlijk complex, speelt leuk met fruit- en graansmaken en is een aanrader voor liefhebbers van stevig gehopte, IPA-achtige stijlen. Jacques mag met recht trots op zijn werk.

Brand Zwaar Blond is verkrijgbaar bij Mitra en Jumbo-supermarkten.

Volg  op Google Plus

Wat vind jij? Als jij dit bier ook gedronken hebt laat dan een waardering achter door op de ster van jouw cijfer te klikken. Of post een eigen recensie door middel van een reactie.

 

Comments

comments

2 thoughts on “Recensie: Brand Zwaar Blond”

  1. Pingback: Jeroen Free brouwt winnende IPA voor Brand Bierbrouwwedstrijd 2014
  2. Trackback: Jeroen Free brouwt winnende IPA voor Brand Bierbrouwwedstrijd 2014
  3. Pingback: Recensie: Brand IPA - BierNetwerk - voor de bierliefhebber
  4. Trackback: Recensie: Brand IPA - BierNetwerk - voor de bierliefhebber

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *