Recensie: BrewDog – Clown King

 The infamous Clown King is in town, with his twisted circus of salaciousness.”

T1_2dcb7cfe77858ad5c8441bbe13614d3f_74642De teksten op de BrewDog flesjes beginnen langzaam maar zeker legendarisch te worden. Het is altijd weer een plezier om te lezen wat de creatievelingen van BrewDog nu weer hebben bedacht op hun flesje. Clown King is BrewDog’s nieuwste aanwinst in hun al zo uitgebreid aanbod aan bieren. Clown King is een US Style Barley Wine zoals ze het zelf omschrijven en is een ‘limited editon brew’. Dit betekent dat ze het bier maar sporadisch brouwen.
Kom je een fles tegen dan is het vaak verstandig om deze gelijk aan te schaffen, BrewDogs zijn populair!

Wat is een US Style of American Style Barley Wine?
Er is een groot verschil tussen de Amerikaanse en Engelse Barley Wine, het verschil is voornamelijk dat de Amerikanen meer hop gebruiken en de Engelse meer een balans zoeken tussen Mout en Hop.
Clown King is een Amerikaanse stijl zoals we van BrewDog wel verwachten. Flinke hopgeur is aanwezig, vooral het fruitige valt gelijk op. Geen citrus maar wel gedroogd rood/donker fruit. Karamel (lees honing) en kruiden voeren verder de boventoon.

Met 12% is het wel echt een genieter, toch drinkt de Clown King van de fles wat makkelijker weg dan van de tap. Op de fles heeft hij wat meer zoetige tonen wat we van een BW gewend zijn. Hij is alcoholwarm en heeft een lange afdronk. De balans tussen de fruitige hop, honing zoetigheid en de kruiden is prettig. De Barley Wine plakt lekker in de mond, opvallen is dat het bier weinig tot geen schuim bevat. Overigens totaal niet erg voor een bier van dit kaliber.

Tap vs Fles

Zoals al aangegeven proefde we de Clown King van zowel van de tap enkele weken geleden en onlangs van de fles. het verschil is duidelijk merkbaar, nagisting op fles gaat natuurlijk sneller dan van een fust. De alcohol was op de tap ook veel meer aanwezig en op dat moment leek het bier wel wat weg te hebben van de Bommen & Granaten van De Molen. Op de fles ligt hier veel minder de nadruk en komt de fruitigheid veel meer tot zijn recht. Je proeft duidelijk wat rood fruit maar ook bramen, perzik, abrikozen en mandarijn.
De versie van de fles heeft wat mij betreft de voorkeur om de Clown King te drinken.

Conclusie

De Clown King is een prachtig nieuw bier van BrewDog die ze wat mij betreft in het vaste assortiment mogen opnemen. Debalans tussen hop, fruit en caramelzoetig is heerlijk. Dit bier is voor herhaling vatbaar!

Volg Nils op Untappd:
Nils op Untappd

foto (3)

 

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *