Recensie: Bronckhorster Hoptimist – Brouwerij Rodenburg

Hoptimist

Hop is één van de meest essentiële ingrediënten van bier. Er zijn vele soorten met allemaal een eigen smaak. Je hebt bijvoorbeeld hop dat grasachtig smaakt, naar dennennaalden of juist citrusfruit. In veel bieren worden meerdere soorten gecombineerd. Rodenburg kiest bij hun Hoptimist voor maar liefst vijf soorten en past ook nog technieken toe als dryphopping en whirlpool hopping. Maakt dit van hun bier een regelrechte hopbom of loopt het af met een sisser?

Rodenburg

Brouwerij Rodenburg is gevestigd in het Gelderse Rha (gemeente Bronckhorst) nabij Dieren en Doesburg. De naar Nederland verhuisde Engelsman Steve Gammage brouwt hier zijn Bronckhorster Bier. Rodenburg kent een vrij breed assortiment waarbij vooral hun zogenoemde Nightporter het goed doet bij liefhebbers.

Eén van hun nieuwste bieren is de Bronckhorster Hoptimist, een imperial/double IPA met een alcoholpercentage van 9,5 procent. We dronken dit bier al eerder van de tap tijdens het Haagse Bierproeffestival. Deze smaakte beslist naar meer, dus zie hier de recensie van de flesvariant.

Het etiket

Het etiket doet de naam van het bier beslist eer aan. Alles aan het ontwerp straalt hop uit. De naam ‘Hoptimist’ is geschreven in dikke groene letters waarbij de ‘H’ uit hopscheuten bestaan. Verder heeft het een lichtgroene kleur.

Op de wikkel staat keurig vermeld welke hopsoorten Steve gebruikt heeft, namelijk Cascade, Citra, Chinook, Summit en Waimea. Bovendien zijn er tijdens het brouwproces een aantal technieken toegepast om de hoppen nog beter tot hun recht te laten komen; mash hopping, dryhopping en whirlpool hopping. Dat belooft dus veel goeds voor hopliefhebber.

Uiterlijk

In het glas heeft het bier een kleur die wat tussen roodbruin en amber in zit. Het doet ons wel wat denken aan karamel. Het schuim is licht crèmekleurig en vrij wollig van structuur. Het blijft mooi lang staan.

Geur en smaak

Het bier ruikt zowel naar de lente als naar de zomer. We onderscheiden gras, wat stro, bloemen en een lichte hopgeur. Ook is er een vleugje karamel aanwezig. Toch valt de geur ons wat tegen. Het is niet helemaal de hopexplosie die we na het lezen van het etiket in gedachten hadden.

De Hoptimist smaakt romig, bitter en wat fruitig. We proeven grapefruit, dennennaalden, gras en de bitterheid van karamel. De wat pilsachtige bittere nasmaak overheerst helaas wat te veel. De eerder genoemde smaken verdwijnen te snel naar de achtergrond. Op de tap kwam de grote hoeveelheid hop meer naar voren, wat het bier meer diepte gaf.

Conclusie

De Bronckhorster Hoptimist is zeker geen slechte imperial/double IPA, maar hij maakt zijn naam niet helemaal waar. Voor de echte hopverslaafden zijn er betere bieren verkrijgbaar. Van de tap kunnen we zeker spreken van een echte hopbom, op de fles lijken er wat hoparomo’s verloren te gaan. We zijn erg benieuwd naar het volgende brouwsel van Brouwerij Rodenburg.

Brouwerij: Rodenburg
Soort: Imperial/Double IPA
Alcoholpercentage: 9,5 procent
Bitterheid: 92 EBU
Ingrediënten: Water, mout, gist, hop (Cascade, Citra, Chinook, Summit, Waimea)

Volg Steven op Untappd:
Steven op Untappd

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *