Verslag: Nederlands Bierproeffestival Den Haag

Denhaag_1

Dit jaar vond voor de derde keer het Nederlands Bierproeffestival plaats in Den Haag. Dit jaar koos de organisatie voor een binnen locatie, de Grote Kerk. Gezien het mooie weer was een plek in de open lucht beter geweest, maar in ons land weet je het natuurlijk maar nooit. Wij waren uiteraard aanwezig en proefden erop los.

De Week van het Nederlandse Bier

Net als voorgaande jaren werd de eerste dag van het festival gebruikt om de Week van het Nederlandse Bier officieel in te luiden. Ook deze keer mocht de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen deze eervolle taak uitvoeren. Dit deed hij door middel van het openen van het eerste vaatje bier.

Het festival

Denhaag_3Het Haagse Bierproeffestival kende wederom een indrukwekkende brouwerslijst. Maar liefst 46 Nederlandse brouwers waren aanwezig met een standje. Een aantal daarvan gebruikten het festival zelfs voor de introductie van nieuwe bieren.

Bij binnenkomst kreeg je na het betalen van de 12,50 euro entree een proefglas en vier muntjes. Uiteraard was er ook gelegenheid muntjes bij te kopen voor 1 euro per stuk. Een half glas kostte over het algemeen 1 muntje, een heel glas 2. Na afloop mocht je het proefglas mee naar huis nemen.

Eten

Denhaag_5Naast heel veel soorten bier was er ook aan eten gedacht. Zo was er een speciale kaaskraam waar je kaasplankjes kon kopen. Een perfecte combinatie met het bier. Ook was er een balie waar je snacks, zoals bitterballen, broodjes kroket, hamburgers en stokbrood kon krijgen.

Brouwers

Maar goed wij kwamen natuurlijk vooral voor de grote hoeveelheid brouwers en verschillende bieren. Onder hen bevonden zich ook bekende namen zoals Brand, Hertog Jan en Kornuit (Grolsch). Brand gebruikte hun stand om nogmaals hun nieuwe flesje aan het publiek te tonen, wat ons betreft een zeer geslaagd ontwerp. Bij de overige grote namen was er geen nieuws.

Naast deze grote brouwerijen waren er ook veel kleinere wat onbekende aanwezig. Omdat het er teveel waren om allemaal te bezoeken en vervolgens nog naar huis te kunnen lopen, hebben we een selectie gemaakt inclusief een aantal opvallende bieren.

Proeven!

Brouwerij: Kompaan
Bier: Kompaan 45 barrel aged (Porter)

Denhaag_2We trappen af met een plaatselijke brouwerij. Het Haagse Kompaan is een erg jonge brouwerij waar we eerder al de ‘gewone’ Kompaan 45 van recenseerden. Een speciale editie van dit bier gelagerd op bourbon-vaten konden we dan ook niet afslaan. Het bier krijgt er een stuk meer body door, met tonen van vanille en uiteraard bourbon. Hier zouden we graag een flesje van willen kopen.

Brouwerij: Jopen
Bier: Mooie Nel (IPA)

Jopen is hard op weg een hele grote Nederlandse biernaam te worden. Hun ‘clubhuis’ de Jopenkerk in Haarlem is beslist een bezoek waard. Wij kozen bij hun stand voor Mooie Nel. Een American IPA, die tot één van onze favorieten in het genre behoort.

Brouwerij: Rodenburg
Bier: Hoptimist (Double IPA)

Deze brouwer uit Delft is vooral bekend om hun Bronckhorster bieren. Nieuw in hun assortiment is de Hoptimist, een bier die, zoals de naam al doet vermoeden, boordevol hop zit. Erg bijzonder was dat de geur ons voornamelijk aan vers gras deed denken. In de smaak kwam de grote hoeveelheid hop echter duidelijk naar voren. Een erg lekkere Double IPA.

Denhaag_4Brouwerij: De Pelgrim
Bier: Haaibaai (Schepenbier, IPA)

Bij de gerenommeerde brouwer De Pelgrim uit Rotterdam viel ons oog op een zogenoemd Schepenbier. Deze voor ons onbekende soort vroeg natuurlijk om uitleg van de brouwer. Hij vertelde ons dat ze met dit bier het brouwen op zee wilden benaderen. Eén van de ingrediënten is dan ook zeewater uit de Atlantische oceaan. Dit water kreeg De Pelgrim van Diergaarde Blijdorp, die het in hun aquaria gebruiken. Het zeewater ruik je duidelijk terug in je glas. Een erg leuk experiment, over het bier zijn we helaas een stuk minder enthousiast.

Brouwerij: De Witte Leeuw
Bier: Amarillo Sun (Belgian Ale)

Vervolgens kozen we voor brouwerij De Witte Leeuw uit het Gelderse Wezep. Hun bier Amarillo Sun werd in mei 2012 gekozen tot bier van de maand door ABT. Het is een lekker fris blond biertje. Door het gebruik van de amarillo-hop heeft het een lichte citrussmaak. Hierdoor heeft het ook wel wat weg van een Saison. Deze zou het zeker goed doen op het terras.

Denhaag_6Brouwerij: Het Uiltje
Bier: Oh Buurman wat doet u nu? (American Barley Wine)

We sluiten af met een echt zwaar bier bij de stand van brouwerij Het Uiltje. Deze Haarlemse brouwer is wat ons betreft één van de leukste nieuwkomers in de Nederlandse biersector. Recentelijk bracht het Uiltje een aantal nieuwe bieren uit waarvan ‘Oh Buurman wat doet u nu?’ en ‘Met je cascadegroene trui’ hun debuut maakten in Den Haag. Helaas was die laatste niet beschikbaar toen wij er waren, maar hun nieuwe Barley Wine bleek een mooie festivalafsluiter. Een lekkere volle smaak, wel werd hij helaas wat te koud geserveerd.

Conclusie

Een prima festival dat Nederlandse Bierproeffestival in Den Haag. Er werd hier nogmaals getoond dat er in eigen land heerlijk en erg divers bier wordt gebrouwen. Er viel genoeg lekkers te proeven en er waren zelfs een aantal primeurs.

Hebben we ook nog wat te zeuren? Natuurlijk. Het weer was tijdens de openingsdagen eigenlijk te mooi om in een warme kerk te gaan staan. Iets wat we de organisatie eigenlijk niet kunnen aanrekenen. Bij slecht weer was het wel een prima locatie geweest. Verder twijfelen we wat over de entreeprijs. Bij de ingang spraken we een aantal mensen die de prijs te hoog vonden en hierdoor afhaakten. Wij als echte bierliefhebbers vonden het de prijs zeker waard, maar voor de beginnende bierdrinker maak je het wellicht wat laagdrempeliger met een lagere of gratis entree. Wat ons betreft in ieder geval tot volgend jaar!

Volg Steven op Untappd:
Steven op Untappd

Comments

comments

One thought on “Verslag: Nederlands Bierproeffestival Den Haag”

  1. Pingback: Recensie: Bronckhorster Hoptimist - Brouwerij Rodenburg
  2. Trackback: Recensie: Bronckhorster Hoptimist - Brouwerij Rodenburg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *