Recensie: Brouwerij ‘t IJ – Ciel Bleu Imperial Stout
De Nederlandse toprestaurants lijken langzaam het craft beer te omarmen. Zo heeft de Librije een eigen bier van Jopen, brouwt Maximus voor Karel V en maakte Brouwerij ‘t IJ een IPA voor Ciel Bleu. Die laatste beviel schijnbaar zo goed dat er een nieuw bier mocht komen: een imperial stout met Trinitario cacao nibs en galanga. Galanga, ook wel bekend als laos, is een wortel die vaak gebruikt wordt in de Aziatische keuken. De smaak heeft veel weg van gember met een vleugje peper.
Neus: bittere chocolade, koffie, gember, vleugje citrus
Smaak: koffie, donkere bittere chocolade, citrus, gember en peper in de afdronk
Mondgevoel: vol, koolzuur in balans, chocoladebitter, branderig door peper, alcohol goed verborgen.
Conclusie
Het tweede brouwsel van ‘t IJ voor Ciel Bleu is helaas minder dan het eerste. Het is een goed gebrouwen imperial stout waarin de cacao nibs mooi tot hun recht komen. Van de galanga worden we een stuk minder enthousiast. Het is te overheersend in de afdronk. Het peperige aspect past nog wel, maar de gember ging ons bij elke slok meer tegenstaan. Zeker als je het bier wat langer laat staan komt dit nog meer op de voorgrond. Een leuk experiment, maar wij zien de galanga liever terug in een goede curry.