Recensie: Karel V Bier

Karel V bierHet Grand Hotel Karel V in Utrecht is gevestigd op een oud kloostercomplex. In dit klooster brouwde Karel V al bieren, bier was vroeger natuurlijk veiliger te drinken dan gewoon water. Afgelopen jaar bedacht Vito Reekers (Chef de Cuisine) samen met Jasper Gronert (Chef Restaurant) een huis bier dat in het restaurant en de hotelbar geschonken wordt.
Het Karel V bier hebben de mannen gebrouwen samen met de brouwers van Brouwerij Maximus in De Meern.
Tijdens het brouwen van het bier is er rekening gehouden dat het bier ook prima past bij allerlei gerechten. Zelfs een bierarrangement is tegenwoordig verkrijgbaar.

UPA

Het Karel V bier is een Utrechts Pale Ale geworden, UPA afgekort. Het bier is gebrouwen met Utrechts water en als extra ingrediënt is er gekozen om Bergamot aan het bier toe te voegen.
Het bier heeft een mooie oranje amberachtige kleur en bevat een flinke schuimkraag. Dit komt vooral door de enorme lading aan koolzuur dat het bier bevat. Het bier bevat helaas wat weinig aroma en komt wat zeepsoppig over. De zeepsop geur komt helaas ook terug in de smaak. De citroen lijkt op afwasmiddel en zal veroorzaakt worden door de bergamot. Deze voert iets teveel de boventoon omdat er weinig aroma terugkomt door de hop. De hop levert in dit bier voornamelijk bitterheid op en weinig fruitigheid. Soms lijkt het bier zelfs wat muffig te ruiken.

Opvallend is dat na de fles een poosje te laten ademen dat het bier wat meer in balans raakt en de smaken wat beter tot een geheel komen. Het bier vloeit langzaam en zachtjes uit waar bitterheid en citrus de boventoon voeren. Met een alcoholpercentage van 6,5% is het een makkelijke wegdrinker.

Vito en Jasper brouwen bierHop

Toch bekruipt me bij iedere slok het gevoel dat er meer had ingezeten in dit bier. Ik ben zelf geen fan van de bieren van Maximus omdat vrijwel alle bieren die ik van ze heb geproefd wat dun overkomen. Misschien dat Vito en Jasper bij hun volgende bier of volgende batch wat meer hop durven te gebruiken. Wellicht een idee om de volgende batch bij een andere Utrechtse brouwer te gaan brouwen. Wat meer hoppige fruitigheid zou deze UPA absoluut goed doen.

Conclusie

Het Karel V bier is absoluut een geweldig initiatief die ik graag vaker in de horeca zou zien. Toch had ik zelf iets meer van dit bier verwacht, het bier bevat teveel citrus en bitterheid en mist wat frutigheid en bloemigheid die bij een mooie Pale Ale zou horen.

6.4

Geur

6.0/10

Smaak

6.5/10

Mondgevoel

7.0/10

Finish

6.2/10

Pros

  • Goed initiatief
  • Vloeit mooi uit

Cons

  • Teveel zeepsop smaak
  • Weinig aroma
  • Vlak

Comments

comments

One thought on “Recensie: Karel V Bier”

  1. Pingback: Culinair: Het Bierarrangement bij Grand Restaurant Karel V - BierNetwerk - voor de bierliefhebber
  2. Trackback: Culinair: Het Bierarrangement bij Grand Restaurant Karel V - BierNetwerk - voor de bierliefhebber

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *