Recensie: Christoffel W-IPA

foto 2 (1)In 2013 ging de brouwerij St. Christoffel uit Roermond helaas ter ziele. De brouwerij bestond op dat moment bij 25 jaar. Destijds was St. Christoffel in Nederland een van de grondleggers van de wat zwaardere gehopte bieren.

Nieuw Leven

Vorig jaar werden de Christoffel bieren opnieuw tot leven gewekt door enkele geldschieters. Een nieuwe brouwerij werd er niet geopend maar een aantal oude bekende recepten werden afgestoft en iets aangepast en de bieren werden opnieuw gebrouwen in België. Vanuit Breda werden de Christoffel bieren opnieuw op de kaart gezet.

Ook bedachten de nieuwe eigenaren een nieuw bier, de W-IPA! Een Hopfen Weisse die voornamelijk Amerikaanse hop bevat.
Opvallend aan de flesjes van Christoffel dat ze zijn afgestapt van de oude ‘dikbuik’ flesjes en dat er is gekozen voor de wegwerp longnecks die de meeste Nederlandse brouwerijen tegenwoordig gebruiken. De etiketten hebben ook een opfris beurt gehad, de etiketten ogen strak en professioneel en de kleurtinten zijn fris en pastel van kleur. Gelukkig is het oude St. Christoffel logo nog wel terug te vinden op de etiket en de kroonkurk.

Hopf

De W-IPA oogt bij het inschenken als een echte Duitse Weissen. Het bier is goed te vergelijken met de hopfenweisse van Schneider. De Christoffel variant bevat iets meer Amerikaanse hop (Centennial, Mandarina Bavaria) en is daardoor wat bitterder dan de Duitse variant. Met een alcoholpercentage van 6.5% is het bier nergens extreem maar goed in balans.
Dit is misschien ook wel een beetje het probleem met de W-IPA, het bier heeft geen eigen gezicht. Er zijn betere bieren in dit genre (denk aan de Hopfenweisse bieren van Oldskool of de Uberhopfen Weisse van de Hopmannen), en de Schneider Hopfenweisse is natuurlijk de grondlegger in dit genre. De Schneider heb voor dezelfde prijs maar dan krijg je 0,5 liter, de keuze van de bierliefhebber is dan vrij snel gemaakt. Wel weer leuk is de keuze van Christoffel voor het glas: een kleine, smalle bierpul, wat een dikke schuimkraag oplevert.

Conclusie

De terugkeer van Christoffelbieren is ingezet, maar de weg is nog lang. Met de W-IPA hebben ze een fris doordrinkbare Hopfenweisse op de markt gebracht. Maar of het bier in de horeca en slijter voldoende op zal vallen is nog even de vraag.

6.4

Geur

6.5/10

Smaak

6.5/10

Mondgevoel

6.0/10

Finish

6.5/10

Pros

  • Laag in alcohol
  • Amerikaans gehopt
  • Cool glas

Cons

  • Vrij duur tov andere bieren
  • Weinig onderscheidend

Comments

comments

One thought on “Recensie: Christoffel W-IPA”

  1. Pingback: Zuster Agatha van Muifelbrouwerij wint titel 'Brabants Lekkerste Bier' - | Biernetwerk
  2. Trackback: Zuster Agatha van Muifelbrouwerij wint titel 'Brabants Lekkerste Bier' - | Biernetwerk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *